Οριοθετώντας το βορειοανατολικότερο άκρο της Πολυνησίας, το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης βρίσκεται στο κέντρο του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Η 50η κατά σειρά πολιτεία των Η.Π.Α. περιλαμβάνει συνολικά 18 νησιά και ατόλες και εκτείνεται σε μήκος στα 2450 km. Πρωτεύουσα της πολιτείας είναι η Χονολουλού, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό και πολιτιστικό κέντρο της. Επίσημες γλώσσες είναι τα Χαβανέζικα και τα Αγγλικά.

Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης (Hawaii Volcanoes National Park)

Διεύθυνση: Hawaii Volcanoes National Park, 96718,
Ιστοσελίδα: https://www.nps.gov/havo/index.htm
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-985-6000
Ξενάγηση: Εκδρομή στην Ακτή Χίλο: Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων και Καταρράκτες Rainbow

Το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων βρίσκεται στη Μεγάλη Νήσο του αρχιπελάγους (Big Island) ή Νησί της Χαβάης (Island of Hawai’i). Στην καρδιά του βρίσκονται τα ενεργά ηφαίστεια Kīlauea και Mauna Loa. Σε αναγνώριση της εξαιρετικής φυσικής του σημασίας το πάρκο χαρακτηρίστηκε το 1980 ως Διεθνές Καταφύγιο Βιόσφαιρας (International Biosphere Reserve) και το 1987 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πάρκο περικλείει μία ποικιλομορφία από φυσικά τοπία, από θάλασσιες ακτές μέχρι και την κορυφή του μεγαλύτερου εν ενεργεία ηφαιστείου (Mauna Loa), που αγγίζει τα 4169 μέτρα σε ύψος. Η κύρια είσοδος του πάρκου βρίσκεται στην Περιφερειακή Οδό της Χαβάης (Hawaii Belt Road), ενώ ένας ελικοειδής ασφαλτοστρωμένος δρόμος συνολικού μήκους 30 km (Chain of Craters Road) περνάει ανάμεσα από μία σειρά από κρατήρες, που δημιουργήθηκαν από παλαιότερες εκρήξεις.

Tip: Παραμένει ανοικτό 24 ώρες το 24-ωρο όλες τις ημέρες του χρόνου συμπεριλαμβανομένων όλων των αργιών.

Εθνικό πάρκο Haleakala (Haleakalā National Park)

Διεύθυνση: Εθνικό πάρκο Haleakala 
Ιστοσελίδα: https://www.nps.gov/hale/index.htm
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-572-4400
Ξενάγηση: Ξενάγηση με Ελικόπτερο στο Χαλεακάλα και το Χάνα

Καλύπτοντας μία έκταση που αγγίζει τα 135 km2 το Εθνικό Πάρκο Haleakala βρίσκεται στο νησί Maui. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ανενεργό Ηφαίστειο Haleakala, το όνομα του οποίου σημαίνει στην χαβανέζικη γλώσσα “ το σπίτι του ήλιου”, καθώς και ένα εξαιρετικά σπάνιο, ενδημικό είδος χήνας ανάμεσα σε πολλά άλλα είδη χλωρίδας και πανίδας. Ιδρύθηκε το 1916 και αρχικά αποτελούσε τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Χαβάης. Το 1961 όμως διαχωρίστηκε από το προηγούμενο, ενώ το 1980 ορίστηκε επίσης Διεθνές Καταφύγιο Βιόσφαιρας.

Το πάρκο χωρίζεται σε δύο διακριτά τμήματα: την παράκτια περιοχή του Kipahulu και την έκταση που περιβάλλει την κορυφή του ηφαιστειογενούς όρους. Στην κορυφή βρίσκεται επίσης το κέντρο επισκεπτών, το οποίο διαθέτει χώρο για στάθμευση οχημάτων, καθώς και το Παρατηρητήριο της Πολεμικής Αεροπορίας του Maui (Air Force Maui Optical and Supercomputing Observatory).

Tip: Η είσοδος στο πάρκο κοστίζει 12 δολάρια ανά άτομο και έχει ισχύ τριών ημερών.

Ράντζο Κουαλόα (Kualoa Ranch)

Διεύθυνση: 49-560 Kamehameha Hwy, 96744,
Ιστοσελίδα: http://www.kualoa.com/
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-237-7321
Ξενάγηση: Περιπέτεια στο Ράντζο Κουαλόα

Το Ράντζο Κουαλόα είναι η πιο δημοφιλής ιδιωτική περιοχή προστασίας φυσικής κληρονομιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθιερωμένο από το 1850, περιλαμβάνει περισσότερα από 16 στρέμματα γης, τα οποία εκτείνονται στη βορειοανατολική πλευρά της νήσου Οάχου. Το τοπίο εναλλάσσεται έντονα κατά μήκος της ιδιόκτητης έκτασης από απότομες ορεινές κορυφογραμμές μέχρι απαστράπτουσες, αμμώδεις παραλίες.

Το ράντζο αποτελεί μία περιοχή ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και κατά την αρχαιότητα θεωρείτο ως μία από τις πιο ιερές περιοχές του νησιού. Χωρίζεται σε δύο υποπεριοχές: στο βόρειο και το νότιο τμήμα στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει, εκτός των άλλων, την Κοιλάδα Ka’a’awa, γνωστή και ως “Ιουρασική Κοιλάδα”, την Κοιλάδα Hakipu’u, αλλά και μία “μυστική” παραλία.

Κέντρο Άλα Μοάνα (Ala Moana Center)

Διεύθυνση: 1450 Ala Moana Blvd, 96814,
Ιστοσελίδα: https://www.alamoanacenter.com/en.html
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-955-9517
Ξενάγηση: Μαθήματα Σερφ στην Παραλία Άλα Μοάνα

Το Άλα Μοάνα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Χαβάης και το έβδομο μεγαλύτερο σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται στο μεγάλο αστικό κέντρο της Χονολουλού, δίπλα ακριβώς από το Παραθαλάσσιο Πάρκο της Άλα Μοάνα.

Εκτός από την εκτενή ποικιλία σε καταστήματα, για να κάνει κανείς τα ψώνια του, το εμπορικό κέντρο προσφέρει επίσης περισσότερες από 100 επιλογές σε εστιατόρια και καφετέριες, για να γευματίσει ή να απολαύσει έναν γρήγορο καφέ. Τέλος στον χώρο του εμπορικού κέντρου πραγματοποιούνται πολύ συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις και ζωντανές παραστάσεις, που εγγυημένα θα κάνουν την επίσκεψή σας μία αξέχαστη, μοναδική εμπειρία.

Μνημείο Θωρηκτού Μιζούρι (Battleship Missouri Memorial)

Διεύθυνση: 63 Cowpens St, 96818,
Ιστοσελίδα: https://www.ussmissouri.org/#modal
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-455-1600

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές του 1990 και τις περικοπές που ακολούθησαν στις αμυντικές δαπάνες του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών η συντήρηση και η λειτουργία του ταχυκίνητου θωρηκτού USS Missouri δεν ήταν πλέον οικονομικά βιώσιμη. Μετά από 16 χρόνια ενεργού δράσης, το πλοίο παροπλίστηκε στις 31 Μαρτίου του 1992, ενώ το 1998 προσφέρθηκε, για να γίνει μουσείο στο Pearl Harbor.

Έχοντας λάβει πολλαπλά μετάλλια για τις υπηρεσίες του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Πόλεμο της Κορέας και τον Πόλεμο του Κόλπου, το θωρηκτό, χαϊδευτικά γνωστό και ως “Mighty Mo” στέκεται πλέον αραγμένο ειρηνικά στο λιμάνι του Ford Island στη Χονολουλού και καλωσορίζει καθημερινά τους επισκέπτες από τις 8:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ. και από τις 8:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πολιτιστικό Κέντρο Πολυνησίας (Polynesian Cultural Center)

Διεύθυνση: 55-370 Kamehameha Hwy, 96762,
Ιστοσελίδα: http://www.polynesia.com/
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 800-367-7060
Ξενάγηση: Εισιτήριο Εισόδου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυνησίας

Το Κέντρο Πολιτισμού της Πολυνησίας αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Χαβάης με εκθέσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον νησιωτικό πολιτισμό των νησιών Φίτζι, της Νέας Ζηλανδίας, του ανεξάρτητου κράτους των Σαμόα, της Ταϊτής, του Βασιλείου των Τόνγκα, της Νήσου του Πάσχα και βέβαια των νησιών του αρχιπελάγους της Χαβάης. Το κέντρο καταλαμβάνει σχεδόν 170 στρέμματα στη Βόρεια Ακτή της Νήσου Οάχου και το οποίο διαβρέχεται από μία λίμνη μέσα στην οποία μπορούν οι επισκέπτες να περιηγηθούν, κωπηλατώντας με κανό.

Εδώ έχει κανείς τη δυνατότητα να επισκεφθεί την Αγορά Hukilau, για να ψωνίσει χειροποίητα σουβενίρ, να παρακολουθήσει μία κινηματογραφική παρουσίαση, αφιερωμένη στις μαγευτικές ομορφιές των νησιών της Χαβάης, καθώς και να απολαύσει το μουσικοχορευτικό σόου “Ha: Πνοή Ζωής” (Hā: Breath of Life) στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες. Το Πολιτιστικό Κέντρο της Πολυνησίας δέχεται το κοινό Δευτέρα με Σάββατο από τις 11:45 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ. με πακέτα εισόδου για τους ενήλικες από τα $84,95. Σε αυτήν την τιμή περιλαμβάνεται δωρεάν δείπνο.

Ζωολογικός Κήπος Χονολουλού (Honolulu Zoo)

Διεύθυνση: 151 Kapahulu Ave, 96815,
Ιστοσελίδα: http://honoluluzoo.org/
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-971-7171

Με στόχο τη μελέτη και την παρακολούθηση του έμβιου κόσμου, καθώς και την προσφορά νέων εμπειριών στον επισκέπτη, ο Ζωολογικός Κήπος της Χονολουλού επικεντρώνεται στην τροπική πανίδα του Ειρηνικού Ωκεανού, βασίζοντας τις υπηρεσίες του στις αξίες της φροντίδας και της φιλοξενίας. Καταλαμβάνοντας περίπου 170 στρέμματα γης, ο κήπος αποτελεί τμήμα του βασιλικού Πάρκου της Βασίλισσας Kapi’olani (Queen Kapi’olani Park), του μεγαλύτερου δημόσιου πάρκου ολόκληρης της Χαβάης και βρίσκεται στη Χονολουλού.

Το ζωολογικό πάρκο έχει να επιδείξει περισσότερα από 1.200 ζώα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του, περιλαμβανομένων ειδών αμφιβίων, πουλιών, θηλαστικών και ερπετών. Σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το τάισμα των ζώων, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μάθουν καινούρια πράγματα για τα αγαπημένα τους είδη απευθείας από τους ειδικούς. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 4:30 μ.μ. έως τις 6:30 μ.μ. πραγματοποιούνται επίσης δίωρες απογευματινές περιηγήσεις με εισιτήριο στα $30 για τους ενήλικες.

Tip: Ο Ζωολογικός Κήπος της Χονολουλού είναι ανοιχτός καθημερινά εκτός της ημέρας των Χριστουγέννων και η γενική είσοδος κοστίζει $19, ενώ για τα παιδιά από 3 – 12 ετών η τιμή του εισιτηρίου είναι $11.

Παραθαλάσσιο Πάρκο Καϊλούα (Kailua Beach Park)

Διεύθυνση: 526 Kawailoa Rd, 96734,
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-266-7652
Ξενάγηση: Ξενάγηση με Καγιάκ στο Παραθαλάσσιο Πάρκο Καϊλούα (Περιλαμβάνει Γεύμα)

Ο δημοφιλής αυτός προορισμός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις ομορφότερες παραλίες του Οάχου μαζί με τη γειτονική της παραλία Lanikai. Η παραλία της Καϊλούα όμως είναι μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένα έχει μήκος δυόμιση μιλίων και αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, η οποία βρέχεται από τιρκουάζ νερά, ενώ η παραλία καλύπτεται από απαλή, λευκή άμμο.

Το παραθαλάσσιο πάρκο Καϊλούα σε αντίθεση με την παραλία Lanikai διαθέτει εγκαταστάσεις για ντους και πικνίκ, ενώ σε απόσταση πέντε λεπτών βρίσκεται το κέντρο της πόλης στο οποίο μπορεί κανείς να σταματήσει για μεσημεριανό ή ένα γρήγορο snack και αναψυκτικό.

Ωκεανογραφικό Κέντρο Μάουι (Maui Ocean Center)

Διεύθυνση: 192 Maalaea Rd, 96793,
Ιστοσελίδα: https://mauioceancenter.com/
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-270-7000
Ξενάγηση: Εισιτήριο Εισόδου στο Ωκεανογραφικό Κέντρο Μάουι

Με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης και του σεβασμού για τη θαλάσσια ζωή της Χαβάης το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Μάουι λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1998 και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές από ζωντανά κοράλλια του Ειρηνικού Ωκεανού στον κόσμο. Στο ενυδρείο του κέντρου πραγματοποιούνται καθημερινά πολυάριθμες παρουσιάσεις από ειδικούς στη θαλάσσια ζωή με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα μοναδικά οικοσυστήματα του αρχιπελάγους.

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις ενδημικές πράσινες χελώνες της Χαβάης εν δράσει, να εξερευνήσουν τα μυστικά των θαλάσσιων θηλαστικών μέσα από διαδραστικές εκθέσεις ή ακόμα και να καταδυθούν στο ενυδρείο με τους καρχαρίες! Το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Μάουι είναι ανοιχτό 365 ημέρες τον χρόνο από τις 9:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ., ενώ το εισιτήριο για τους ενήλικες (όσο και για τα παιδιά άνω των 13 ετών) κοστίζει $29,95.

Tip: Για τα παιδιά (ηλικίας 3 – 12 ετών) το εισιτήριο έχει κόστος $19,95.

Μουσείο Αεροπορίας του Ειρηνικού Περλ Χάρμπορ (Pacific Aviation Museum Pearl Harbor)

Διεύθυνση: 319 Lexington Blvd, 96818,
Ιστοσελίδα: https://www.pacificaviationmuseum.org/
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-441-1000
Ξενάγηση: Εισιτήριο Εισόδου στο Μουσείο Αεροπορίας του Ειρηνικού “Περλ Χάρμπορ”

Το Μουσείο Αεροπορίας του Ειρηνικού Περλ Χάρμπορ άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στις 7 Δεκεμβρίου του 2007 στην 65η επέτειο της ιαπωνικής αεροπορικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. Η κατασκευή του κόστισε 75.000.000 δολάρια και αποτέλεσε μέρος του πλάνου ”αναγέννησης” του Ford Island, η οποία περιλάμβανε επίσης την ανοικοδόμηση 500 νέων κατοικιών για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί, ένα κέντρο παιδικής φροντίδας και ένα κέντρο φιλοξενίας.

Η γενική είσοδος στο μουσείο καλύπτει 70 χρόνια αεροπορικής ιστορίας, πρόσβαση σε όλα τα εκθέματα, περιλαμβανομένων περισσότερων από 50 αεροσκαφών και κοστίζει 25 δολάρια για τους ενήλικους, ενώ για 35 δολάρια ανά άτομο προσφέρονται ξεναγήσεις από έμπειρους πιλότους, στις οποίες μπορεί να ακούσει και να μάθει κανείς συναρπαστικές ιστορίες αεροπορικών ανδραγαθημάτων.

Tip: Για επιπλέον 10 δολάρια μπορείτε επίσης να “πετάξετε” κι εσείς “για την ελευθερία”, συμμετέχοντας στη Μάχη του Γκουανταλκανάλ με τον Εξομοιωτή Πτήσης!

Αουλάνι (Aulani)

Διεύθυνση: 92-1185 Ali’inui Dr, 96707,
Ιστοσελίδα: https://www.disneyaulani.com/?CMP=OKC-aul_lodging_gmap_417
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 866-443-4763

Οι σχεδιαστές της Disney εργάστηκαν σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες και ειδικούς στη χαβανέζικη κουλτούρα, για να δημιουργήσουν το Αουλάνι, ένα θέρετρο εμπνευσμένο από τη φυσική ομορφιά και την πλούσια παράδοση του Πολυνησιακού αρχιπελάγους. Ο μαγευτικός αυτός προορισμός διακοπών για όλη την οικογένεια διαθέτει δωμάτια, σουίτες και πολυτελείς βίλες για διαμονή, χώρους εστίασης, για καφέ ή ποτό, 24-ωρο γυμναστήριο, πλήρεις εγκαταστάσεις spa και βέβαια πολλές πισίνες και νεροτσουλήθρες!

Η τεχνητή λίμνοθάλασσα του Αουλάνι (Rainbow Reef) φιλοξενεί επίσης χιλιάδες τροπικά ψάρια. Εδώ θα μπορέσετε να κολυμπήσετε μαζί τους, θαυμάζοντας τα όμορφα χρώματά τους και τα καλλιτεχνικά γλυπτά στους βράχους. Η λίμνη προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον με εξαιρετική ορατότητα, όπου μπορείτε να κάνετε κατάδυση με αναπνευστήρα, χωρίς να ανησυχείτε για κύματα και επικίνδυνα ρεύματα. Μία ιδανική εμπειρία για αρχάριους κολυμβητές και δύτες, αλλά και για όλες τις ηλικίες.

Πάρκο Akaka Falls State (Akaka Falls State Park)

Διεύθυνση: Akaka Falls Rd, 96728,
Ιστοσελίδα: http://dlnr.hawaii.gov/dsp/parks/hawaii/akaka-falls-state-park/
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: (+1) 808-961-9540
Ξενάγηση: Ξενάγηση στους Καταρράκτες της Χαβάης: Ακάκα, Χαμακούα και Waipio

Στο Πάρκο Akaka Falls State μπορεί κανείς να θαυμάσει σε μία μόνο βόλτα δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες. Η ευχάριστη ανηφορική πεζοπορία θα σας περάσει μέσα από ένα πυκνό τροπικό δάσος γεμάτο άγριες ορχιδέες, μπαμπού και φτέρες. Το μονοπάτι θα σας οδηγήσει τελικά στους Καταρράκτες Kahuna (Kahuna Falls) και στη συνέχεια στους Καταρράκτες Akaka (Akaka Falls), οι οποίοι υψώνονται σε ύψος 135 μέτρων.

Το πάρκο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ακτής Hilo και θα σας προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε έναν από τους πιο δημοφιλείς καταρράκτες της Χαβάης. Η είσοδος για τους πεζούς επισκέπτες κοστίζει μόλις 1 δολάριο το άτομο.