Ιταλία

Σικελία

26455

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για ένα ταξίδι στη Σικελία. Πώς θα πάτε, πού θα φάτε, ποιά αξιοθέατα πρέπει να δείτε, τι να προσέξετε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες!

Γιατί να επιλέξετε τη Σικελία;

Η Σικελία είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και βρίσκεται στο επίκεντρο της, ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική, σε θέση που της έδινε κατά το πέρασμα των αιώνιων σπουδαία σημασία. Καθένας από τους πολλούς κατακτητές του νησιού άφησε το δικό του στίγμα σε αυτό και η ποικιλόμορφη κληρονομιά δημιουργεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μωσαϊκό εικόνων σχεδόν σε κάθε πόλη και γωνιά του.

Το βιομηχανικό Παλέρμο, η παρακμάζουσα Κατάνη στις πλαγιές της ενεργής Αίτνας, η ειδυλλιακή Κεφαλού, η ρομαντική Ταορμίνα, οι αρχαιοελληνικές πόλεις Συρακούσες και Ακράγαντας, το ''βυζαντινό'' Μονρεάλε αποτελούν κάποια από τα πιο ξακουστά σημεία ενδιαφέροντος στη Σικελία και θα σας μαγέψουν με τη μοναδικότητα τους.

Εξάλλου, πρόκειται για έναν προορισμό που είναι επισκέψιμος σε όλη τη διάρκεια του έτους, προσφέρει έντονες και ιδιαίτερες μεσογειακές γεύσεις κι ενδείκνυται για κάθε είδος επισκέπτη, από τον λάτρη της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής μέχρι εκείνον που επιθυμεί την καλοπέραση και τα μπάνια.

Η Ιστορία του νησιού

Οι πρώτες φυλές που αποίκησαν το νησί (Σικανοί, Σικελοί, Έλυμοι) περιορίστηκαν στο εσωτερικό του καθώς βίωσαν τον εποικισμό της Σικελίας από τους Καρχηδόνιους και τους Έλληνες. Οι τελευταίοι ίδρυσαν δεκάδες πόλεις κυρίως στα παράλια του νησιού και ξεπέρασαν σε πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά επιτεύγματα ακόμα και τις μητροπόλεις τους στον ελλαδικό χώρο, μέχρι την κατάκτηση των Συρακουσών (212 π.Χ.) και το θάνατο του μεγάλου εφευρέτη Αρχιμήδη.

Τους επόμενους αιώνες η Σικελία τέθηκε υπό ρωμαϊκό και μετέπειτα βυζαντινό έλεγχο, μέχρι το 827 μ.Χ. όταν οι Άραβες κατέκτησαν το νησί προσφέροντας μια μακρόχρονη περίοδο ευημερίας, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και καθιστώντας το ως το πιο πλούσιο της Ευρώπης.

Μετά από μία σύντομη βυζαντινή αναλαμπή, ακολούθησε μία ακόμα περίοδο ακμής υπό τους Νορμανδούς και η δυναστεία των Ανδεγαυών που ανατράπηκε με τον περίφημο Σικελικό Εσπερινό υπό την αιγίδα του βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου. Επόμενοι κυρίαρχοι ήταν οι Αραγωνέζοι που εξεδίωξαν τους Εβραίους και με τη γενικότερη ασύνετη πολιτική τους οδήγησαν σε μαρασμό και παρακμή, ενώ ένας πολύ ισχυρός σεισμός το 1693 ουσιαστικά ισοπέδωσε το ανατολικό τμήμα.

Η ισπανική κυριαρχία έλαβε τέλος το 1759, όταν η Σικελία έγινε τμήμα του Βασιλείου της Νεάπολης και το 1860 υπό τον Γκαριμπάλντι επιτεύχθηκε η ένωση με το ενοποιημένο ιταλικό κράτος. Ο εικοστός αιώνας ξεκίνησε με ακόμα έναν καταστροφικό σεισμό που κατεδάφισε τη Μεσσήνη και το νησί δεν ακολούθησε την πρόοδο του βορείου μέρους της χώρας γνωρίζοντας μεγάλη παρακμή κι επιτρέποντας στη μαφία να ελέγχει τα πάντα - ωστόσο, κάποιοι σπουδαίοι δικαστές και απλοί άνθρωποι συνέβαλαν σημαντικά στον περιορισμό της μαφίας μέχρι σήμερα.

H Eλλάδα στη Σικελία

Το αρχέγονο πέρασμα του Ελληνισμού από το νησί είναι ορατό σχεδόν σε ολόκληρη την έκταση του καθώς ιδρύθηκαν εκατοντάδες πόλεις κατά τον β' ελληνικό αποικισμό με πιο διάσημες τις Συρακούσες, τον Ακράγαντα, την Κατάνη, το Σελινούντα, τη Γέλα, τη Νάξο και το Ταυρομένιο (Ταορμίνα).

Οι σύγχρονοι Ιταλοί έχουν σεβαστεί στο έπακρο τις αρχαιότητες, με πολλούς ναούς και οικισμούς να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ως εκ τούτου επισκέψιμοι, ενώ πολύτιμα ευρήματα από όλες τις πόλεις εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Συρακουσών. Εμφανές είναι και το μακραίωνο πέρασμα του Βυζαντίου από το νησί, ενώ βυζαντινής τεχνικής είναι τα υπέροχα μωσαικά στην Καπέλα Παλατίνα και στο Μονρεάλε.

Σε περίπτωση που απολέσετε την ταυτότητα σας ή χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τις ελληνικές προξενικές αρχές, υπάρχουν δύο προξενεία: αυτό του Παλέρμου (Via Noto 34, τηλ: 091-6259541) και αυτό της Κατάνης (Via Museo Biscari 10, τηλ: 095-7159557).

Ο Καιρός στη Σικελία

Sicily, Italy
light rain
4.5 ° C
4.9 °
2.5 °
90 %
3.8kmh
100 %
Τρ
9 °
Τε
10 °
Πε
11 °
Πα
12 °
Σα
5 °

Booking.com

Χώρα: Ιταλία
Ήπειρος: Ευρώπη
Γλώσσα: Ιταλικά
Νόμισμα: Ευρώ | EUR | €
Θρησκεία: Χριστιανισμός
Διαφορά Ώρας: -1 (Μία ώρα πίσω)
Ταξιδιωτικά Έγγραφα: Διαβατήριο, Ταυτότητα
Πληθυσμός: 5,048,553
Έκταση: 25,711.00 km2

Βρείτε Οικονομικά Αεροπορικά Εισιτήρια για Σικελία

Επιλέξτε το μήνα που θέλετε να ταξιδέψετε, και ανακαλύψτε τις καλύτερες πτήσεις για Σικελία, συγκρίνοντας δεκάδες αεροπορικές εταιρίες μέσω της JetRadar!