TopTraveller.gr > Ευρώπη > Ιταλία > Σικελία > Μετακινήσεις
Σικελία

Εισιτήρια & Μετακινήσεις στη Σικελία

Νόμισμα και Ταξιδιωτικά έγγραφα

Η Σικελία, σαν αυτόνομη περιοχή της Ιταλίας, ανήκει στη ζώνη του ευρώ κι επομένως δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με συνάλλαγμα. Σε γενικές γραμμές οι τιμές που θα συναντήσετε θα είναι μικρότερες από την Ελλάδα, ειδικά στις αγορές καφέ, παγωτού, γρανίτας και φαγητού - καλό είναι βέβαια να ακολουθείτε τον γενικό ταξιδιωτικό κανόνα και να αποφεύγετε τις ''τουριστικές επιλογές''.

Επιπλέον, οι Έλληνες πολίτες δεν υποχρεούνται να εμφανίσουν κατά την άφιξη τους διαβατήριο παρά μόνο να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες), ενώ σε περίπτωση που θελήσετε να προχωρήσετε σε ενοικίαση αυτοκινήτου θα απαιτηθεί δίπλωμα νέου τύπου (κάρτα και όχι το κλασικό ροζ) και πιστωτική κάρτα.

Πώς θα φτάσετε στη Σικελία

O δημοφιλέστερος τρόπος δεν είναι άλλος από την αεροπορική μετάβαση στο νησί και σε ένα από τα τρία αεροδρόμια που διαθέτει. H Aegean διατηρεί τη θερινή περίοδο απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στην Κατάνια, ενώ δυναμικό μπάσιμο έχει κάνει η ισπανική low cost Volotea που προσφέρει τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης του Παλέρμου με τα αεροδρόμια των Αθηνών, της Ζακύνθου, του Ηρακλείου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας και της Ρόδου. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραμμές με ανταπόκριση, για παράδειγμα μέσω Ρώμης με την Ryanair, η τελευταία συνήθως διαθέτει σε πολύ χαμηλές τιμές τα εσωτερικά δρομολόγια Ρώμη-Παλέρμο και Ρώμη-Κατάνια.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μεταβούν στη Σικελία με το δικό τους αυτοκίνητο ή μηχανή. Στην περίπτωση αυτή, με το πλοίο της γραμμής από την Πάτρα θα αποβιβαστείτε στο Μπάρι κι από εκεί θα χρειαστείτε περίπου πέντε ώρες για να μεταβείτε στο Ρήγιο της Καλαβρίας ακριβώς απέναντι από τη Μεσσήνη προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το φέρι μποτ καθώς το μεγαλόπνοο σχέδιο ένωσης της Καλαβρίας με τη Σικελία παραμένει στα χαρτιά.

Tip: Εγγραφείτε στο newsletter του σάιτ της Volotea καθώς η συγκεκριμένη εταιρία βγάζει πολύ συχνά εισιτήρια αξίας 5 και 10 ευρώ προς τη Σικελία και άλλους προορισμούς και αξίζει να επωφεληθείτε.

Μετακινήσεις εντός νησιού

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν χρήσιμη έως αναγκαία η ενοικίαση αυτοκινήτου ώστε να πραγματοποιήσετε με άνεση την περιήγηση σας στο νησί, με την οδήγηση εκεί να είναι απόλυτα ασφαλής - φροντίστε μόνο να είστε εφοδιασμένοι με νέου τύπου δίπλωμα και προμηθεύεστε από τους 7αυτόματους πωλητές τα απαραίτητα εισιτήρια για τη στάθμευση στις πόλεις. Εναλλακτικά, σε κάποιες πόλεις όπως το Παλέρμο υπάρχουν εισιτήρια τύπου ΞΥΣΤΟ που αγοράζεις από τα περίπτερα κι έκαστο αντιστοιχεί σε μία ώρα στάθμευσης.

Οι δρόμοι βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ο πιο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος είναι αυτός που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις του νησιού (Παλέρμο-Κατάνια), ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν και σταθμοί διοδίων. Πολύ βοηθητική θα ήταν η χρήση gps για να προσανατολίζεστε, για αυτό καλό θα ήταν να έχετε ''κατεβάσει'' τους σχετικούς χάρτες από την Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στις μεγάλες πόλεις και τη λογική ''όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε'', καθώς οι αγαπητοί Σικελοί στα stop επιβραδύνουν και δεν ακινητοποιούν το αυτοκίνητο τους.

Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τρένα και λεωφορεία για τις μετακινήσεις σας, φροντίστε να ενημερωθείτε μέσω διαδικτύου τα δρομολόγια που σας ενδιαφέρουν καθώς αλλάζουν σημαντικά ανά εποχή. Τέλος, διάσημη είναι η ιδιωτική σιδηροδρομική γραμμή Ferrovia Circumetnea που κάνει το γύρο του όρους Αίτνα μέσα από καταπληκτικής ομορφιάς τοπία.


Booking.com

Μάθε τα Πάντα για ένα Ταξίδι στη Σικελία

Το TopTraveller προσφέρει αυθεντικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Ευρώπη, μέσα από δικές μας αληθινές εμπειρίες, και πάθος για ξένες κουλτούρες.
Επικοινωνία: info@toptraveller.gr
© 2024 TopTraveller