Αυστρία

Βιέννη

62950

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για ένα ταξίδι στη Βιέννη. Πώς θα πάτε, πού θα φάτε, ποιά αξιοθέατα πρέπει να δείτε, τι να προσέξετε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες!

Γιατί να επιλέξετε τη Βιέννη;

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας αποτελεί μία από τις λαμπρότερες μητροπόλεις της Ευρώπης καθώς γνώρισε τους τελευταίους αιώνες περιόδους σπουδαίας πνευματικής άνθησης συγκεντρώνοντας σημαντικούς καλλιτέχνες, μουσικούς και ανθρώπους του πνεύματος.

Επίσης, υπήρξε το κέντρο της λαμπρής αυτοκρατορίας των Αψβούργων παίζοντας και σπουδαίο πολιτικό ρόλο στις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο ενώ για πολλές δεκαετίες ήταν το σημαντικότερο οχυρό της Χριστιανοσύνης απέναντι στην οθωμανική λαίλαπα.

Τα παλάτια, τα μέγαρα και η εν γένει ατμόσφαιρα της "αυτοκρατορικής" Βιέννης συνυπάρχει αρμονικά με το σύγχρονο πρόσωπο της και επομένως ενδείκνυται για επισκέπτες όλων των ηλικιών και των ενδιαφερόντων.

Μάλιστα, μολονότι θεωρείται σχετικά ακριβός προορισμός λόγω του υψηλού εισοδήματος των ντόπιων, στην πραγματικότητα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της και οι κατηγορίες επισκεπτών με χαμηλότερο μπάτζετ.

Η Ιστορία της πόλης

Οι οικισμοί που υπήρχαν στην τοποθεσία που είναι χτισμένη σήμερα η πόλη της Βιέννης ήταν ασήμαντοι μέχρι το 10ο αιώνα όταν η γερμανική δυναστεία των Δουκών του Μπάμπενμπεργκ δημιούργησαν εκεί ένα εμπορικό κέντρο που προοδευτικά ήκμασε.

Λίγο πριν το 1300, η χτισμένη πάνω στο Δούναβη πόλη έγινε πρωτεύουσα των Αψβούργων και υπό την εξουσία τους γνώρισε άνθηση σε όλους τους τομείς αποτελώντας και την πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1452 έως το 1806.

Η Αναγεννησιακή Βιέννη στιγματίστηκε από τις συγκρούσεις καθολικών-προτεσταντών, τις τρομερές επιδημίες της πανώλης αλλά και τις σκληρές μάχες με τους Τούρκους που ήθελαν να επεκταθούν στην κεντρική Ευρώπη.

Μετά την επική πολιορκία του 1683 ο οθωμανικός κίνδυνος απομακρύνθηκε οριστικά και η λαμπρή αυτοκρατορική Βιέννη μεταμορφώθηκε σε μία από τις σπουδαίες και ανεπτυγμένες πόλεις του κόσμου, καθώς εισήχθησαν πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις, χτίστηκαν όμορφα παλάτια και βεβαίως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή της μουσικής και της όπερας.

Ο πνευματικός αναβρασμός των τελών του 19ου αιώνα που εκφράστηκε από το κίνημα της Σετσεσιόν, τα πονήματα του Φρόιντ, τους πίνακες του Κλιμτ, τους αρχιτέκτονες Βάγκνερ και Λόος αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της Βιέννης των Αψβούργων καθώς η ήττα των Κεντρικών Δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1918 επέφερε το τα τέλος της παρακμάζουσας αυτοκρατορίας.

Ακολούθησαν δεκαετίες συγκρούσεων, το 1938 επιβλήθηκε στην Αυστρία η Ένωση με τη Ναζιστική Γερμανία και από το 1944 έως το 1955 η χώρα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των συμμάχων, έκτοτε όμως ανέκτησε την ανεξαρτησία της ως δημοκρατία.

H Eλλάδα στη Βιέννη

Όπως σε κάθε μεγάλο αστικό κέντρο της Κεντρικής Ευρώπης, έτσι και στη Βιέννη το 18ο και 19ο αιώνα δημιουργήθηκε μία ισχυρή ελληνική παροικία που πρωταγωνίστησε στην εμπορική δραστηριότητα της εποχής. Μάλιστα, τα όρια της παροικίας αυτής είναι διακριτά και συγκεκριμένα και βρίσκονται κοντά στον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου, γύρω από την Griechengasse, την οδό των Ελλήνων.

Εκεί θα δείτε δύο ελληνορθόδοξες εκκλησίες, την βυζαντινού τύπου Αγία Τριάδα, δίπλα στην οποία δεσπόζει η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης που διδάσκει και σήμερα τα ελληνόπουλα της πόλης και τον Άγιο Γεώργιο, στην είσοδο του οποίου θα δείτε την επιγραφή: "Oι Έλληνες της Βιέννης στο μεγάλο συμπατριώτη τους, Ρήγα Βελεστινλή Φερραίο για τα 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του".

Η πρεσβεία της Ελλάδας βρίσκεται στην οδό Argentinierstrasse 14 και αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οδό Neulinggasse 37.

Ο Καιρός στη Βιέννη

Vienna, Austria
scattered clouds
10.4 ° C
11.9 °
7.5 °
71 %
3.6kmh
47 %
Τρ
13 °
Τε
12 °
Πε
8 °
Πα
9 °
Σα
5 °

Booking.com

Χώρα: Αυστρία
Ήπειρος: Ευρώπη
Γλώσσα: Γερμανικά
Νόμισμα: Ευρώ | EUR | €
Θρησκεία: Χριστιανισμός
Διαφορά Ώρας: -1 (1 ώρα πίσω)
Ταξιδιωτικά Έγγραφα: Διαβατήριο ή Ελληνική Ταυτότητα
Πληθυσμός: 1,889,083
Έκταση: 414.65 km2

Προσφορές που Δεν Πρέπει να Χάσετε στη Βιέννη

Έχουμε διαλέξει χειροκίνητα τις καλύτερες προσφορές για όσα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε στη Βιέννη. Κλείστε τα εισιτήριά σας online με το GetYourGuide!

Βρείτε Οικονομικά Αεροπορικά Εισιτήρια για Βιέννη

Επιλέξτε το μήνα που θέλετε να ταξιδέψετε, και ανακαλύψτε τις καλύτερες πτήσεις για Βιέννη, συγκρίνοντας δεκάδες αεροπορικές εταιρίες μέσω της JetRadar!

Μοναδικές Εμπειρίες που Πρέπει να Ζήσετε στη Βιέννη

Κάθε μέρος, προσφέρει δραστηριότητες πέρα από τα συνηθισμένα και τα αξιοθέατα. Ζήστε ξεχωριστές στιγμές στη Βιέννη κλείνοντας τα εισιτήριά σας online με το GetYourGuide!