Ουγγαρία

Βουδαπέστη

40451

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη. Πώς θα πάτε, πού θα φάτε, ποιά αξιοθέατα πρέπει να δείτε, τι να προσέξετε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες!

Γιατί να επιλέξετε τη Βουδαπέστη;

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Ελλήνων ταξιδιωτών και όχι τυχαία. Aνάμεσα στην Κεντρική Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο, η ένωση των άλλοτε ξεχωριστών πόλεων της Βούδας και της Πέστης δεσπόζει πάνω στον ποταμό Δούναβη και αποτελεί έναν πανέμορφο προορισμό, ιδανικό για όλες τις ηλικίες και όλα τα μπάτζετ.

Τα επιβλητικά κτίρια της εποχής των Αψβούργων, το εντυπωσιακό Κοινοβούλιο, οι οχυρώσεις της Βούδας, η νυχτερινή κρουαζιέρα στην πιο όμορφα φωτισμένη πόλη του κόσμου, τα εξαίσια λουτρά, τα λαχταριστά langos και curtos, oι βόλτες στο πράσινο νησί της Μαργαρίτας, η θέα από το λόφο Γκέλερτ αποτελούν λίγους από τους λόγους που επιβάλλουν μία επίσκεψη στη Βουδαπέστη.

Η ιστορία της πόλης

Η σπουδαία γεωγραφική θέση σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι στο σημείο που βρίσκεται η σημερινή πόλη ο ποταμός Δούναβης γινόταν πιο στενός και συνεπώς βατός, οδήγησαν τους Ρωμαίους στην ίδρυση της ακμαίας πόλης του Aquincum τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

Ο οικισμός αυτός αποτέλεσε κέντρο εμπορίου, όμως μετά τη λεηλασία του από τον τρομερό Ούννο Αττίλα παρήκμασε και η περιοχή πέρασε διαδοχικά από τα χέρια των Γότθων, των Λομβαρδών και των Αβάρων.

Το έτος 896 θεωρείται σταθμός στην ιστορία των Ούγγρων, καθώς οι πρόγονοι τους Μαγυάροι κατέλαβαν την ευρύτερη περιοχή έχοντας σαν ηγέτη τους τον πρίγκηπα Άρπαντ, ενώ έναν αιώνα αργότερα ο απόγονος του Βάικ προχώρησε στον εκχριστιανισμό του λαού του και ο ίδιος πήρε το όνομα Στέφανος.

Το 1247 υπό την πίεση των Μογγόλων, ο βασιλιάς Μπέλα κατέστησε τη Βούδα ως πρωτεύουσα του Ουγγρικού κράτους που γνώρισε σημαντική πρόοδο μέχρι τη συντριβή στη μάχη του Μόχατς (1526) και την κατάληψη της πόλης και της χώρας από τους Οθωμανούς (1541).

Οι εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά και οι νέοι κυριάρχοι προχώρησαν στην κατασκευή εκτεταμένων λουτρών, πολλά εκ των οποίων λειτουργούν μέχρι σήμερα. Οι Τούρκοι στη συνέχεια ήρθαν σε σύγκρουση με τους Αψβούργους της Αυστρίας, όμως σταμάτησαν δύο φορές μπροστά στα τείχη της Βιέννης και το 1686 η Βουδαπέστη απελευθερώθηκε από τους χριστιανούς.

Η κατοχή της χώρας από τους Αψβούργους δεν υπήρξε ήρεμη και κατόπιν της ουγγρικής εξέγερσης του 1848, επιτεύχθηκε η ενοποίηση της Αυτοκρατορίας σε Αυστροουγγαρία, με τη Βουδαπέστη να αποτελεί τη δεύτερη πρωτεύουσα και να γνωρίζει μεγάλη οικονομική και πολιτιστική άνθηση.

Η συμμετοχή των Ούγγρων στο πλευρό των Αυστριακών στον Α' Παγκόσμιο και των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στα στρατόπεδα των ηττημένων, να ακρωτηριαστούν εδαφικά και να βρεθούν υπό τον σοβιετικό έλεγχο μέχρι και το 1990.

Έκτοτε η Ουγγαρία είναι ανεξάρτητη δημοκρατία και από το 2004 αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς πάντως να έχει υιοθετήσει το κοινό νόμισμα.

H Eλλάδα στη Βουδαπέστη

Όπως σε κάθε σημαντική πόλη χτισμένη στις όχθες του Δούναβη, έτσι και στη Βουδαπέστη από τον 17ο έως το 19ο αιώνα δημιουργήθηκε μία ακμαία ελληνική κοινότητα κατά κύριο λόγο εμπόρων, ενώ οι περισσότεροι έφτασαν από την υπόδουλη Μακεδονία.

Ο Ελληνισμός της ουγγρικής πρωτεύουσας ανέπτυξε έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα, ενώ δημιούργησε το 1802 την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία Petofi, που όμως κατέχεται παράνομα από το Ρωσικό Πατριαρχείο από τα σοβιετικά χρόνια.

Επίσης, κοντά στη Βουδαπέστη ιδρύθηκε από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες το χωριό ''Μπελογιάννης'' που μέχρι και σήμερα κατοικείται από πολλές εκατοντάδες κατοίκους με δικό τους σχολείο, βιβλιοθήκη και ορθόδοξη εκκλησία.

Ο Καιρός στη Βουδαπέστη

Budapest, Hungary
clear sky
20.6 ° C
21.3 °
20.6 °
54 %
5.1kmh
0 %
Δε
21 °
Τρ
17 °
Τε
14 °
Πε
12 °
Πα
12 °

Booking.com

Χώρα: Ουγγαρία
Ήπειρος: Ευρώπη
Γλώσσα: Ούγγρικα
Νόμισμα: Φιορίνι (HUF) | (HUF) | Ft
Θρησκεία: Χριστιανισμός
Διαφορά Ώρας: -1 (Μία ώρα πίσω)
Ταξιδιωτικά Έγγραφα: Διαβατήριο
Πληθυσμός: 1,752,704
Έκταση: 5,252.00 km2

Βρείτε Οικονομικά Αεροπορικά Εισιτήρια για Βουδαπέστη

Επιλέξτε το μήνα που θέλετε να ταξιδέψετε, και ανακαλύψτε τις καλύτερες πτήσεις για Βουδαπέστη, συγκρίνοντας δεκάδες αεροπορικές εταιρίες μέσω της JetRadar!