TopTraveller.gr > Ευρώπη > Ουγγαρία > Βουδαπέστη > Μετακινήσεις
Βουδαπέστη

Εισιτήρια & Μετακινήσεις στη Βουδαπέστη

Νόμισμα και Συνάλλαγμα

Το εθνικό νόμισμα της Ουγγαρίας είναι το φιορίνι, του οποίου η ισοτιμία κινείται περίπου στο 1 euro=310 φιορίνια. Μικρά γραφεία συναλλάγματος και σχετικά ATM θα βρείτε πανεύκολα, καθώς λειτουργούν πάμπολλα και όλο το 24ωρο στη Βούδα και την Κεντρική Πέστη, ωστόσο να είστε προσεκτικοί καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους.

Καλό θα ήταν να κάνετε μία βόλτα και να παρατηρήσετε τις προσφερόμενες τιμές και να επιλέξετε να συναλλαχτείτε με αυτό που προσφέρει την πιο συμφέρουσα τιμή. Επίσης να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει προμήθεια, καθώς κάποια προσφέρουν καλή τιμή αλλά σας ''τα παίρνουν'' από την προμήθεια!

Μη συμφέρουσα είναι η ισοτιμία που παρέχεται στο αεροδρόμιο, οπότε είτε μετατρέψετε εκεί ένα μικρό ποσό για να μεταφερθείτε στην πόλη είτε ακόμα καλύτερα πραγματοποιείστε τις απαραίτητες συναλλαγές με κάποια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Πρέπει να σημειωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις γίνονται δεκτά κι ευρώ, ακόμα και στις υπαίθριες αγορές, όμως σχεδόν ποτέ δεν είναι προς συμφέρον σας.

Πως θα φτάσετε στη Βουδαπέστη;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε στην πόλη είναι αεροπορικώς. Απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Τ2Β υπάρχει με την πόλη των Αθηνών μέσω των εταιριών Aegean (2-4 φορές την εβδομάδα ανάλογα με την εποχή) και Ryan Air (3-5 φορές την εβδομάδα), ενώ από τη Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετηθείτε από την Wizz Air με 2 πτήσεις εβδομαδιαίως.

Bέβαια, δια μέσου των Βαλκανίων μπορείτε να κινηθείτε τόσο με το αυτοκίνητο σας όσο και σιδηροδρομικώς προς την Ουγγαρία, ιδιαίτερα εάν είστε κάτοικος Βορείου Ελλάδος.

Όσο αφορά τη μετάβαση σας από το αεροδρόμιο προς και από την πόλη υπάρχει η επιλογή του ταξί (6.000-8.000 φιορίνια περίπου) ή του μίνι βαν κατόπιν διαδικτυακής κράτησης, ενώ ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ο εξής:

Παίρνετε το λεωφορείο 200Ε (350 φιορίνια το εισιτήριο), η αφετηρία του οποίου βρίσκεται ακριβώς έξω από τις αφίξεις και σας μεταφέρει στο σταθμό Kobanya-Kispest, από εκεί συνεχίζετε με τη μπλε γραμμή Μ3 του μετρό προς το κέντρο της πόλης.

Μετακινήσεις εντός πόλης

Η Βουδαπέστη είναι μία πόλη που περπατιέται ευχάριστα κι εύκολα, συνεπώς εάν επιλέξετε να διαμείνετε στην Κεντρική Πέστη θα βρίσκεστε σε απόσταση βολής από τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, η πόλη διαθέτει ένα λειτουργικό σύστημα μεταφορών μέσω της εταιρίας ΒΚΚ που διαχειρίζεται το μετρό, το τραμ, τα λεωφορεία, τα τρόλει, τον προαστιακό hev που φτάνει μέχρι τα περίχωρα.

Όπως θα διαπιστώσετε μπαίνοντας, το ουγγρικό μετρό δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από τα σοβιετικά χρόνια έχοντας μία παραδοσιακή vintage εικόνα που ωστόσο δεν αποπνέει εγκατάλειψη ή έλλειψη καθαριότητας.

Το σύστημα ελέγχου των εισιτηρίων είναι ιδιαιτέρως αυστηρό και είναι μάλιστα πολύ πιθανό να σας ζητηθεί η επίδειξη τους ακόμα και 2-3 φορές ανά διαδρομή, συνεπώς πριν εισέλθετε στο μετρό ή το λεωφορείο βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει κι ακυρώσει στο μηχάνημα το εισιτήριο σας. Οι τιμές στις μεταφορές στις αρχές του 2017 κινούνταν ως εξής:

το μοναδικό εισιτήριο ανά δρομολόγιο (και όχι ανά διαδρομή) στα 350 φιορίνια, το μπλοκ των 10 εισιτηρίων στα 3000 φιορίνια, η ημερήσια travelcard απεριορίστων διαδρομών στα 1650 φιορίνια, η τριήμερη στα 4150 φιορίνια και η εβδομαδιαία στα 4950.

Εάν διαμένετε σε πιο περιφερειακό σημείο κι έχετε σκοπό να χρησιμοποιείτε καθημερινά τις μεταφορές, κατά πάσα πιθανότητα σας είναι πιο χρήσιμες οι travelcard 3 ή 7 ημερών, ειδάλλως τα μπλοκ των 10 εισιτηρίων είναι μία καλή λύση.

Σε κάθε περίπτωση η πιο συμφέρουσα επιλογή, είναι η επίσημη Κάρτα της Βουδαπέστης, που σας προσφέρει απεριόριστες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδο σε δεκάδες σημαντικά μουσεία, όπως και εκπτώσεις σε εκατοντάδες δραστηριότητες, μαγαζιά και ξεναγήσεις.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την κάρτα online εδώ με 22€ / ημέρα.

Βρείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία στη Βουδαπέστη. 


Booking.com

Μάθε τα Πάντα για ένα Ταξίδι στη Βουδαπέστη

Το TopTraveller προσφέρει αυθεντικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Ευρώπη, μέσα από δικές μας αληθινές εμπειρίες, και πάθος για ξένες κουλτούρες.
Επικοινωνία: info@toptraveller.gr
© 2024 TopTraveller