Γερμανία

Βερολίνο

16531

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για ένα ταξίδι στο Βερολίνο. Πώς θα πάτε, πού θα φάτε, ποιά αξιοθέατα πρέπει να δείτε, τι να προσέξετε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες!

Γιατί να επιλέξετε το Βερολίνο;

Το Βερολίνο δεν είναι μία τυπική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καθώς η σύγχρονη ιστορία του το έχει διαμορφώσει με ένα μοναδικό τρόπο έχοντας επιβιώσει από δύο χαμένους παγκόσμιους πολέμους και μία χρόνια διαίρεση στα δύο ως μεγάλο θύμα του ψυχρού πολέμου. Σήμερα είναι μία πολυεθνική μεγαλούπολη που διαθέτει αξιοπρόσεκτα μεγάλες εκτάσεις πρασίνου καθώς και μουσεία, γκαλερί, πινακοθήκες και αξιοθέατα παγκοσμίου φήμης, ενώ επίσης φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή και τα μπαρ του.

Η πιο κατάλληλη εποχή για να το επισκεφτείτε είναι την άνοιξη και το καλοκαίρι που το κλίμα και η ατμόσφαιρα είναι ιδανικά, η πόλη πάντως είναι διάσημη και για τις χριστουγεννιάτικες αγορές της που γεμίζουν κάθε της πλατεία αλλά και τον έντονο εορτασμό της Πρωτοχρονιάς γύρω από τη διάσημη πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η Ιστορία της πόλης

Πρόκειται για μία από τις πιο νέες πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου καθώς οι πρώτες αναφορές στα τότε άσημα χωριά Βερολίνο και Κελν (αργότερα ενώθηκαν) ανάγονται στο 13ο αιώνα. Στην κατακερματισμένη Γερμανία της Αναγέννησης το Βερολίνο αποτέλεσε πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου κι έδρα του τοπικού εκλέκτορα και γιγαντώθηκε μετά το 1640, όταν γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και υποδέχτηκε πλήθος Γάλλων Ουγενότων και Εβραίων, κατατρεγμένων λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Ως έδρα του Βασιλείου της Πρωσίας τον 18ο αιώνα ξεκίνησε να εξελίσσεται σαν κορυφαίο αστικό και πολιτικό κέντρο της Ευρώπης υπό τον Μεγάλο Φρειδερίκο σε μία χρυσή εποχή των Καλών Τεχνών και του Μπαρόκ. Η πρωσική ήττα (1806) από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα έφεραν το ξήλωμα και τη μεταφορά του Τέθριππου της Νίκης από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Παρίσι, όμως 8 χρόνια αργότερα οι Γάλλοι ηττήθηκαν και το καμάρι της πόλης επέστρεψε. Το 1871, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Μπίσμαρκ, ιδρύθηκε η Γερμανική Αυτοκρατορία με έδρα το Βερολίνο και ακολούθησε ραγδαία οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Η στρατιωτική ήττα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ταπεινωτικοί όροι της συνθήκης των Βερσαλλιών έφεραν την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας, τη φτωχοποίηση της πρωτεύουσας και οδήγησαν μακροπρόθεσμα στην κυριαρχία του Χίτλερ που ήρθε στην εξουσία το 1933. Και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος όμως κατέληξε σε καταστροφή και το Βερολίνο ισοπεδώθηκε το 1945 κατά την είσοδο των Συμμάχων, οι τελευταίοι μάλιστα ήρθαν γρήγορα σε σύγκρουση και η πόλη μοιράστηκε στα δύο, με το Τείχος να τη διαιρεί στο δυτικό καπιταλιστικό κομμάτι και το ανατολικό σοσιαλιστικό για 30 χρόνια. Η πτώση του Τείχους το 1989 έφερε την ενοποίηση της Γερμανίας και η πόλη γρήγορα ανοικοδομήθηκε ως πρωτεύουσα του κράτους επουλώνοντας πλήρως τις πληγές της.

Η Ελλάδα στο Βερολίνο

Η γερμανική πρωτεύουσα φιλοξενεί χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, τα τελευταία μάλιστα χρόνια η ροή έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας καταφεύγουν σε αυτήν για εργασία. Θα συναντήσετε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στο δρόμο σας, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πολλοί είναι και οι Έλληνες επισκέπτες που συναντώνται σε όλα τα βασικά αξιοθέατα.

Στο προάστιο Steglitz και την οδό Mittelstrasse 32 βρίσκεται η κυριότερη ελληνορθόδοξη εκκλησία της περιοχής του Βερολίνου (στο διπλανό κτίριο η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου), ενώ αντίστοιχα η πρεσβεία της Ελλάδας εδράζεται στην οδό Jaegerstrasse 54-55 (τηλέφωνο 2137033-34) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οδό Wallstrasse 27 (τηλέφωνο 3086830).

Ο Καιρός στο Βερολίνο

Berlin, Germany
light snow
-2 ° C
-1.1 °
-2.8 °
89 %
5.8kmh
100 %
Τε
0 °
Πε
-1 °
Πα
-1 °
Σα
0 °
Κυ
-1 °

Booking.com

Χώρα: Γερμανία
Ήπειρος: Ευρώπη
Γλώσσα: Γερμανικά
Νόμισμα: Ευρώ | EUR | €
Θρησκεία: Χριστιανισμός
Διαφορά Ώρας: -1 (Μία ώρα πίσω)
Ταξιδιωτικά Έγγραφα: Διαβατήριο, Ταυτότητα
Πληθυσμός: 3,711,930
Έκταση: 8,917.00 km2

Βρείτε Οικονομικά Αεροπορικά Εισιτήρια για Βερολίνο

Επιλέξτε το μήνα που θέλετε να ταξιδέψετε, και ανακαλύψτε τις καλύτερες πτήσεις για Βερολίνο, συγκρίνοντας δεκάδες αεροπορικές εταιρίες μέσω της JetRadar!