TopTraveller.gr > Ευρώπη > Γερμανία > Βερολίνο > Αξιοθέατα
Βερολίνο

Τα Σημαντικότερα Αξιοθέατα στο Βερολίνο

Μουσείο της Περγάμου

Διεύθυνση: Bodestrasse 1-3
Συγκοινωνία: στάση Hackescher Market ή Friedrichstrasse
Eισιτήριο εισόδου: 12 ευρώ
Ωράριο λειτουργίας: 10:00-18:00 (Πέμπτη 10:00-20:00)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Αναμφίβολα το πλέον ενδιαφέρον μουσείο της γερμανικής πρωτεύουσας που στεγάζει ορισμένες από τις πιο διάσημες εκθέσεις αρχαιοτήτων στον κόσμο, πήρε το όνομα του από το διάσημο Βωμό της Περγάμου που κοσμεί την κεντρική είσοδο (δυστυχώς λόγω ανακαίνισης δε θα είναι διαθέσιμος στο κοινό για τα επόμενα χρόνια). Φιλοξενεί τρεις σημαντικές συλλογές, τη συλλογή ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, τη συλλογή αρχαιοτήτων από την Εγγύς Ανατολή και τη συλλογή Ισλαμικής Τέχνης, όλες προϊόν γερμανικών ερευνών και ανασκαφών.

Πέραν του Βωμού της Περγάμου, έχουν μεταφερθεί και ξανακατασκευαστεί τόσο η ρωμαική Αγορά της Μιλήτου, όσο και η πύλη της Ιστάρ από τη Βαβυλώνα σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα δείτε επίσης τα εκθέματα από τα ασσυριακά ανάκτορα αλλά και το Μουσείο της Ισλαμικής Τέχνης που περιλαμβάνει υπέροχα χαλιά από την Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί πως διατίθεται δωρεάν audioguide στα ελληνικά, συνεπώς θα μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρο το μουσείο μέσα από μία ομολογουμένως γλαφυρή περιγραφή.

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Διεύθυνση: Pariser Platz
Συγκοινωνία: στάση μετρό Βrandemburger Tor

Πρόκειται για τη διάσημη Πύλη-σύμβολο του Βερολίνου που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Ούντερ Ντεν Λίντεν (μτφρ κάτω υπό τις φιλύρες) και βασίστηκε στα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών. Οι λιτοί δωρικοί κίονες περιστοιχίζονται από παραστάσεις παρμένες από την ελληνική μυθολογία και στα πλάγια υπάρχουν δύο περίπτερα που κάποτε ήλεγχαν τη μετακίνηση από το Δυτικό προς το Ανατολικό Βερολίνο καθώς εκεί ακριβώς βρισκόταν το σύνορο της διαιρεμένης χώρας.

Πάνω στην πύλη δεσπόζει το Τέθριππο της Νίκης, το οποίο μετακίνησε ο Ναπολέων στο Παρίσι το 1806 μετά την υποταγή της Πρωσίας, όμως 8 χρόνια αργότερα επέστρεψε στην πόλη και διακοσμήθηκε περαιτέρω. Μη χάσετε την ευκαιρία να φωτογραφίσετε το διάσημο αξιοθέατο τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καθώς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε κάθε περίσταση.

Παλαιό και Νέο Μουσείο (Altes & Neues Museum)

Διεύθυνση: Βοdestrasse 1-3
Συγκοινωνία: στάση μετρό Hackescher Markt ή Friedrichstrasse
Εισιτήριο εισόδου: 10 & 12 ευρώ
Ωράριο λειτουργίας: 10:00-18:00 (10:00-20:00 την Πέμπτη)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Πρόκειται για δύο διαφορετικά μουσεία, αμφότερα χτισμένα στη Νήσο των Μουσείων στις δεκαετίες 1830-1840. Το Παλαιό φιλοξενείται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό μέγαρο και στηρίζεται πάνω σε λαμπρούς δωρικούς κίονες και φιλοξενεί μία διάσημη συλλογή αρχαίων ελληνικών κι αιγυπτιακών εκθεμάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προτομή του Περικλή, το ψηφιδωτό από την έπαυλη του Αδριανού και μία ροτόντα καθ' ομοίωση του Πάνθεου της Ρώμης.

Το Νέο Μουσείο απέχει μόλις λίγες δεκάδες μέτρα μακριά, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με αυτό της Περγάμου και την Παλιά Πινακοθήκη. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά στον Β' Παγκόσμιο και ξανάνοιξε τις πύλες του μόλις το 2009, εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία λαμπρή συλλογή κυρίως από αιγυπτιακές αρχαιότητες που αξίζει να δείτε. Το διαμάντι του Μουσείου δεν είναι άλλο από την προτομή της Νεφερτίτης, η οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακή - μολονότι απαγορεύεται να τη φωτογραφίσετε.

Πύργος της Τηλεόρασης (Φέρζεντουρμ)

Διεύθυνση: Panoramastrasse
Συγκοινωνία: στάση μετρό Alexanderplatz
Ωράριο λειτουργίας: 09:00-00:00
Εισιτήριο εισόδου: 13-19 ευρώ

Ο Πύργος της Τηλεόρασης (Φέρζεντουρμ) είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Ευρώπης και λόγω του σχήματος του λέγεται και ''οδοντογλυφίδα'' από τους κατοίκους της πόλης.

Xτίστηκε το 1969 από μία ομάδα Γερμανών και Σουηδών μηχανικών με σκοπό την ανάδειξη της σοσιαλιστικής υπεροχής στη χώρα και τον κόσμο, σήμερα είναι ορατός σε ολόκληρο το Βερολίνο λόγω του εντυπωσιακού του ύψους (365 μέτρα). Απαιτείται να πληρώσετε ένα αντίτιμο για να ανεβείτε με ασανσέρ στον Πύργο και να θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα, ενώ για να χρησιμοποιήσετε το μπαρ ή το εστιατόριο θα χρειαστείτε επιπλέον χρήματα.

Συνήθως υπάρχουν μεγάλες ουρές από επισκέπτες που θέλουν να ανέβουν στον Πύργο, συνεπώς καλύτερα να έχετε προμηθευτεί τα εισιτήρια σας μέσω Διαδικτύου. Εναλλακτικά βέβαια, εάν επιθυμείτε να δείτε το Βερολίνο από ψηλά μπορείτε να ανεβείτε στον Καθεδρικό Ναό ή το θόλο του Κοινοβουλίου.

Τοπογραφία του Τρόμου

Διεύθυνση: Niederkirchnerstrasse 8
Συγκοινωνία: στάση μετρό Cochstrasse
Ωράριο λειτουργίας: 10:00-20:00
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Λίγα μέτρα μακριά από το Check Point Charlie βρίσκεται η Τοπογραφία του Τρόμου, ένα μοναδικό μουσείο που δεν απαιτεί εισιτήριο και σίγουρα θα σας συνταράξει. Μέσα από φωτογραφίες και ψηφιακά μέσα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μία γλαφυρή ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 μέχρι την κατάρρευση των ναζί το 1945.

Το τμήμα που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα και τις διώξεις των πολιτικών αντιπάλων, των Εβραίων, των Ρομά και των ομοφυλόφιλων κόβει την ανάσα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προπαγάνδα για τα πρότυπα της ''Αρείας Φυλής''. Ακριβώς δίπλα στο μουσείο αυτό διασώζεται ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του τείχους του Βερολίνου.

Γερμανικό Κοινοβούλιο (Deutscher Bundestag)

Διεύθυνση: Platz der Republik 1
Συγκοινωνία: στάση μετρό Bundestag
Ωράριο λειτουργίας: 08:00-22:00
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Δίπλα στο νεοκλασικό κτίριο συνεδρίασης του Γερμανικού Κοινοβουλίου χτίστηκε στα τέλη του εικοστού αιώνα ένας γυάλινος ελλειπτικός τρούλος, ο οποίος είναι επισκέψιμος και μάλιστα δωρεάν. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να τον επισκεφτείτε είναι να έχετε κάνει προηγουμένως κράτηση στο επίσημο σάιτ του Bundestag δηλώνοντας την ημερομηνία και την ώρα που θέλετε να το δείτε καθώς και τα ονόματα και τις ταυτότητες των ατόμων που θα σας συνοδεύσουν.

Θα χρειαστεί να φτάσετε στο χώρο υποδοχής ένα τέταρτο της ώρας νωρίτερα και να περάσετε τον απαραίτητο έλεγχο τύπου αεροδρομίου. Με τη συνοδεία μέλους του προσωπικού θα μεταφερθείτε με ασανσέρ στο χώρο του γυάλινου θόλου και θα ανεβείτε προς την κορυφή του μέσω των ανηφορικών διαδρόμων απολαμβάνοντας παράλληλα τη θέα προς κάθε πλευρά της γερμανικής πρωτεύουσας. Πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η κορυφή του θόλου είναι ανοιχτή, συνεπώς τους χειμερινούς μήνες το κρύο είναι δεδομένο.

Πινακοθήκη (Gemaldegalerie)

Διεύθυνση: Matthaikirchplatz 4-6
Συγκοινωνία: στάση μετρό Potsdamer Platz
Εισιτήριο εισόδου: 10 ευρώ
Ωράριο λειτουργίας: 10:00-18:00 (11:00-18:00 Σαββατοκύριακο, 10:00-20:00 Πέμπτη)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2-3 ώρες

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από την επιβλητική Potsdamer Platz βρίσκεται μία από τις καλύτερες πινακοθήκες της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει έργα από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές σχολές ζωγραφικής. Είναι χωρισμένη σε τομείς ανάλογα με τη σχολή προέλευσης, δηλαδή σε Γερμανική, Ολλανδική-Φλαμανδική, Γαλλική και Ιταλική και απαιτεί αρκετή ώρα για να μπορέσετε να την απολαύσετε, γι' αυτό και θα ήταν μία καλή ιδέα να κάνετε ένα διάλλειμα στο καφέ του μουσείου.

Τα πιο διάσημα έργα που εκτίθενται στην Πινακοθήκη Γκεμέλντεγκαλερι του Βερολίνου είναι ο Έρως Νικηφόρος του Καραβάτζιο, η Παρθένος με το Θείο Βρέφος του Σάντρο Μποτιτσέλι και το Ποτήρι του κρασιού του Γιαν Βερμέερ. Πολύ ενδιαφέρων πίνακας είναι και οι Ολλανδικές Παροιμίες του Πίτερ Μπρέγκελ, ο οποίος κατάφερε μέσα σε ένα μόλις έργο να απεικονίσει περισσότερες από 100 διάσημες παροιμίες. Μπροστά στον πίνακα, είναι τοποθετημένες περιγραφές στα αγγλικά προκειμένου να μελετήσετε διεξοδικά όλες τις παροιμίες.

Τοίχος του Βερολίνου - Πινακοθήκη της Ανατολικής Πλευράς (East Side Gallery)

Διεύθυνση: Μuehlenstrasse
Συγκοινωνία: στάσεις μετρό Warschauer ή Ostbahnhof
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Το Τείχος που κάποτε χώριζε το Βερολίνο στο δυτικό καπιταλιστικό και στο ανατολικό σοσιαλιστικό έχει κατεδαφιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά, όμως στο σημείο αυτό έχει διασωθεί ένα τμήμα μήκους 1300 μέτρων που από το 1990 αποτελεί τη διάσημη East Side Gallery.

Πάνω στο τείχος 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες έχουν ζωγραφίσει ενδιαφέροντα γκράφιτι, το πιο διάσημο εκ των οποίων είναι το φιλί στο στόμα του Μπρέζνιεφ και του Χόνεκερ, ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να κάνετε τον εθιμοτυπικό περίπατο κατά μήκος της Πινακοθήκης και του ποταμού Σπρεέ, φροντίστε όμως να χρησιμοποιήσετε τον επίγειο ή υπόγειο σιδηρόδρομο για να πάτε και να φύγετε καθώς η πλατεία Αλεξαντερπλατς απέχει περισσότερο από δύο χιλιόμετρα.

Mνημείο του Ολοκαυτώματος (Memorial to the murdered Jews of Europe)

Διεύθυνση: Eberstrasse
Συγκοινωνία: στάση μετρό Brandemburger Tor
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 0,5 ώρα

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Πύλη τη Βρανδεμβούργου βρίσκεται αυτό το διάσημο μνημείο, το οποίο θα συναντήσετε αρκετές φορές κατά τη βόλτα σας στην πόλη. Είναι σχετικά νέο καθώς δημιουργήθηκε μόλις το 2003 από τον αμερικάνο μηχανικό Πίτερ Άιζενμαν και είναι αφιερωμένο στους εκατομμύρια Εβραίους της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης που εξοντώθηκαν από τους ναζί τη μαύρη δωδεκαετία του ναζισμού (1933-1945).

Καλύπτει μία μεγάλη έκταση και θυμίζει έντονα νεκροταφείο εκφράζοντας την ξεκάθαρη βούληση των δημιουργών του να δημιουργήσουν συγκίνηση αλλά και προβληματισμό στον επισκέπτη. Μάλιστα, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος έχει δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία καθώς πολλοί ντόπιοι αντιτίθενται στην ύπαρξη του.

Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου (Berliner Dom)

Διεύθυνση: Αm Lustgarten
Συγκοινωνία: στάση μετρό Hackescher Market
Ωράριο λειτουργίας: 09:00-22:00
Εισιτήριο εισόδου: 7 ευρώ
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου βρίσκεται στην καρδιά του Νησιού των Μουσείων και αποτελεί έναν τυπικό προτεσταντικό καθεδρικό, που χαρακτηρίζεται δηλαδή από λιτότητα και αυστηρότητα. Χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα σε μπαρόκ ρυθμό, υπέστη κάποιες μεταβολές στη διάρκεια των χρόνων και αφού ξεπέρασε τις ζημιές της μάχης του Βερολίνου κατά την είσοδο των Σοβιετικών (1945) έχει αναστηλωθεί σε νεομπαρόκ μεγαλοπρεπές στυλ.

Το εσωτερικό του, αν και απλό, είναι όμορφα διακοσμημένο κι επιβλητικό, ο ναός διαθέτει επίσης κάποια λεπτοδουλεμένα ψηφιδωτά με τους Τέσσερις Ευαγγελιστές καθώς κι εντυπωσιακά βιτρό παράθυρα με παραστάσεις από τη ζωή του Ιησού. Πρέπει να σημειωθεί πως εντός του ναού βρίσκονται και σαρκοφάγοι της βασιλικής οικογένειας πλούσια διακοσμημένοι, ανάμεσα τους και του βασιλιά Φρειδερίκου Α' και της συζύγου του.

Φροντίστε να είστε ξεκούραστοι και να φοράτε άνετα παπούτσια καθώς αξίζει να ανεβείτε τα (πολλά) σκαλοπάτια ως τον τρούλο, από τον οποίο μπορείτε να απολαύσετε απρόσκοπτα τη θέα της γερμανικής πρωτεύουσας.

Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας (Τσόιγκχαους)

Διεύθυνση: Unter den Linden 2
Συγκοινωνία: στάση μετρό Friedrichstrasse
Ωράριο λειτουργίας: 10:00-18:00
Εισιτήριο εισόδου: 8 ευρώ
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2-3 ώρες

Στο πρώην οπλοστάσιο (Τσόιγκχαους), που βρίσκεται δίπλα στο Νησί των Μουσείων, φιλοξενείται αυτό το πολύ ενδιαφέρον μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία του γερμανικού έθνους από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Βέβαια ιδιαίτερα στην περίοδο της Αναγέννησης, τα εκθέματα επεκτείνονται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στο Ναπολέοντα και τους πολέμους της εποχής του.

Εκτίθενται χιλιάδες αντικείμενα, όπλα, πίνακες, εφημερίδες και αγάλματα σε ένα δαιδαλώδες κτίριο που περιλαμβάνει και μία θαυμάσια εσωτερική αυλή, δε λείπουν ούτε από εδώ τα αφιερώματα στην άνοδο των ναζί και τη Γερμανία του Χίτλερ. Σε κάθε περίπτωση οι λάτρεις της ιστορίας θα μείνουν ενθουσιασμένοι κατά την επίσκεψη τους στο συγκεκριμένο μουσείο αλλά θα χρειαστούν περίπου τρεις ώρες για να αφιερώσουν εύλογο χρονικό διάστημα σε κάθε πτέρυγα. Μάλιστα, κατά καιρούς φιλοξενούνται κι ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

Ζωολογικός Κήπος (Berlin Zoological Garden)

Διεύθυνση: Hardenbergplatz 8
Συγκοινωνία: Ζοοlogischer Garten
Ωράριο λειτουργίας: 09:00-19:00
Εισιτήριο εισόδου: 15,50 ευρώ (21 ευρώ μαζί με το Ενυδρείο)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 3-4 ώρες

Ουσιαστικά φιλοξενείται σε ένα κομμάτι του τεράστιου πάρκου Τίργκαρτεν στο κέντρο της πόλης και άνοιξε τις πύλες του το 1844. Απλώνεται σε έναν τεράστιο εξωτερικό χώρο με ορισμένους κλειστούς που χρησιμοποιούνται για τα πτηνά, τις μαϊμούδες, τους γορίλες κλπ και πραγματικά αξίζει να ξοδέψετε πολλές ώρες (να υπολογίζετε γύρω στις 3-4 ώρες χωρίς το ενυδρείο) στο πάρκο αυτό.

Με επιπλέον αντίτιμο μπαίνετε στο ενυδρείο, όπου φιλοξενούνται καρχαρίες, σπάνια ψάρια, πιράνχας και πολλά άλλα σπάνια είδη, ενώ υπάρχει ακόμα και μία συμπαθητική ομάδα ελεφάντων. Οι ιπποπόταμοι και οι πιγκουίνοι διαβιούν σε χώρους με διαφανείς τείχους, συνεπώς θα μπορείτε να απολαύσετε και τα τερτίπια τους εντός νερού, ενώ τα πάντα αποτελούν τη βασική ατραξιόν στο κινέζικο περίπτερο.

Τα μικρά παιδιά θα ξετρελαθούν στο Ζωολογικό Κήπο αλλά και οι μεγαλύτεροι θα τον απολαύσουν σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί πως λειτουργεί κάθε εποχή του χρόνου και διαθέτει καφέ και εστιατόρια προκειμένου να κάνετε και το διάλλειμα σας με ευχαρίστηση.

DDR Museum

Διεύθυνση: Karl-Liebknecht-Str.1
Συγκοινωνία: στάση μετρό Ηachescher Market
Ωράριο λειτουργίας: 10:00-20:00 (10:00-22:00 το Σάββατο)
Εισιτήριο εισόδου: 9,50 ευρώ (online από 5,5 ευρώ)
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό μουσείο είναι αφιερωμένο στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και συγκεκριμένα στην Ανατολική Γερμανία, το κομμάτι δηλαδή της πρωτεύουσας και της χώρας που ανήκε στο σοσιαλιστικό μπλοκ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό και δίπλα στο ποτάμι, ενώ αποτελεί ένα νέο αξιοθέατο που περιλαμβάνει πολλές διαδραστικές λειτουργίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό ξεφεύγοντας κατά πολύ από την κλασική έννοια του μουσείου.

Κάθε ντουλάπι και κάθε δωμάτιο έχουν μία ιστορία να πουν παρουσιάζοντας γλαφυρά την καθημερινότητα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, τα τρόφιμα, τις φωτογραφικές μηχανές, τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούσαν οι πολίτες καθώς και πώς χτίστηκαν τα τεράστια κτίρια που σήμερα βλέπουμε στο κομμάτι αυτό της πόλης.

"Highlight" είναι η οδήγηση μέσω προσομοιωτή του Τrabant-αμαξιού/συμβόλου της χώρας ως το 1989 αλλά και το δωμάτιο της φυλακής που μαρτυρά την κακή μεταχείριση όσων έπεφταν στα χέρια της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας που παρακολουθούσε όλους τους πολίτες. Εάν είστε φαν των ταινιών ''Goodbye Lenin'' και ''Οι ζωές των άλλων'', μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το DDR.

Πλατεία Ζαντάρμενμαρκτ (Gendarmenmarkt)

Toποθεσία: Markgrafenstrasse
Συγκοινωνία: στάση μετρό Hausvogteiplatz

Πέραν πάσης αμφιβολίας, πρόκειται για την πιο όμορφη πλατεία του Βερολίνου που δημιουργήθηκε ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα νότια της κεντρικής λεωφόρου Ουντερ Ντεν Λίντεν. Στο κέντρο της δεσπόζει η εντυπωσιακή εξωτερικά Αίθουσα των Συναυλιών που στηρίζεται σε κλασικούς δωρικούς κίονες και μπροστά της βρίσκεται το μνημείο Σίλερ, αφιερωμένο στο διάσημο ποιητή.

Δεξιά και αριστερά στέκουν δύο εκκλησίες που φαίνονται όμοιες αλλά έχουν πολλές διαφορές, ο Γερμανικός και ο Γαλλικός Καθεδρικός, ο δεύτερος αποτέλεσε την έδρα των Ουγενότων, των Γάλλων προτεσταντών που βρήκαν καταφύγιο στο φιλελεύθερο Βερολίνο μετά την εκδίωξη τους από τη Γαλλία του Ρισελιέ.

Εδώ θα βρείτε την πιο ενδιαφέρουσα χριστουγεννιάτικη αγορά το Δεκέμβριο αλλά παράλληλα και τη μοναδική που απαιτεί ένα συμβολικό αντίτιμο της τάξης του 1 ευρώ για να μπείτε σε αυτήν. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η Γκαλερί Λαφαγιέτ, το διάσημο εμπορικό με τα πάμπολλα προϊόντα που λατρεύεται από το γυναικείο φύλο.

Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ (Sarlottenburg Palace)

Διεύθυνση: Luisenplatz
Συγκοινωνία: στάση μετρό Richard-Wagner-Platz
Ωράριο λειτουργίας: Tρίτη-Κυριακή 10:00-17:00
Εισιτήριο εισόδου: 10-12 ευρώ
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2 ώρες

Το ανάκτορο που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης χτίστηκε γύρω στα 1700 προκειμένου να αποτελέσει τη θερινή κατοικία της Σοφίας Καρλότας, συζύγου του Φρειδερίκου Γ'. Αργότερα υπέστη κάποιες μετατροπές αλλά και μεγάλες καταστροφές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί σε αποφασιστικό βαθμό μεταπολεμικά.

Πρόκειται για ένα τυπικό ευρωπαϊκό παλάτι με έναν εντυπωσιακό μπαρόκ τρούλο και γύρω του δεσπόζει ένα υπέροχο πάρκο, το οποίο αξίζει να περπατήσετε την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς και να δροσιστείτε στο αναψυκτήριο Κλάινε Ορανζερί. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει πολλές πολυτελείς αίθουσες, οι πιο εντυπωσιακές είναι η Αίθουσα της Πορσελάνης που είναι γεμάτη πορσελάνες από την Ανατολή, το Παρεκκλήσι και η Χρυσή Αίθουσα του χορού σε αυθεντικό ροκοκό στυλ.

Διατίθεται δωρεάν audioguide στην αγγλική γλώσσα μαζί με το εισιτήριο της εισόδου προκειμένου να ενημερωθείτε επακριβώς για την ιστορία του ανακτόρου.

Φυλακή Gedenkstatte

Διεύθυνση: Genslerstrasse 66
Συγκοινωνία: τραμ Μ6 ή 16 από την Alexanderplatz έως τη στάση Genslerstrasse
Ωράριο λειτουργίας: Aγγλικά τουρ: 10:30, 12:30, 14:30
Εισιτήριο εισόδου: 6 ευρώ
Διάρκεια επίσκεψης: 90 λεπτά

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο, καθώς πρόκειται για μία φυλακή που λειτούργησε τόσο από τον Κόκκινο Στρατό με αιχμαλώτους ναζί το 1947 όσο και αργότερα σαν κέντρο κράτησης αντιφρονούντων από τη Στάζι, τη φοβερή μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας.

Η επίσκεψη στο συγκεκριμένο χώρο βασανιστηρίων και κράτησης εκατοντάδων ανθρώπων γίνεται μόνο οργανωμένα, συνεπώς θα πρέπει να ελέγξετε στο σάιτ (http://www.stiftung-hsh.de/history/stasi-prison/) τις ακριβείς ώρες των ξεναγήσεων στα αγγλικά. Σίγουρα πρόκειται για μία εμπειρία που θα σας προκαλέσει συγκινήσεις καθώς η ξενάγηση λαμβάνει χώρα από πρώην φυλακισμένους που διηγούνται εξ ιδίας πείρας τα βιώματα τους.

Να έχετε υπόψη σας πως η φυλακή βρίσκεται εκτός Βερολίνου, συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα μέσα μεταφοράς.

Berlin Museum Pass

Η συγκεκριμένη κάρτα κοστίζει 29 ευρώ (14,5 ευρώ για τις ειδικές κατηγορίες) και δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείτε χωρίς επιπλέον χρέωση περίπου 30 μουσεία και αξιοθέατα της γερμανικής πρωτεύουσας εντός 3 ημερών από την έκδοση της.

Στις επιλογές της προσφοράς περιλαμβάνονται όλα τα μουσεία του Νησιού των Μουσείων (Μπόντε, Παλιό Μουσείο, Νέο Μουσείο, Μουσείο Περγάμου) καθώς και άλλα βασικά αξιοθέατα, όπως το Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εβραϊκό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Πινακοθήκη.

Η κάρτα εκδίδεται ηλεκτρονικά από το σπίτι σας αλλά και στα ταμεία όλων των μουσείων και θα πρέπει να υπολογίσετε πριν από το ταξίδι σας εάν σας συμφέρει να την αγοράσετε όταν διαμορφώνετε το πρόγραμμα σας, καθώς πρακτικά με την επίσκεψη σας σε τρία μουσεία κάνετε απόσβεση της.


Booking.com

Μάθε τα Πάντα για ένα Ταξίδι στο Βερολίνο

Το TopTraveller προσφέρει αυθεντικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Ευρώπη, μέσα από δικές μας αληθινές εμπειρίες, και πάθος για ξένες κουλτούρες.
Επικοινωνία: info@toptraveller.gr
© 2024 TopTraveller