TopTraveller.gr > Ευρώπη > Γερμανία > Βερολίνο > Μετακινήσεις
Βερολίνο

Εισιτήρια & Μετακινήσεις στο Βερολίνο

Νόμισμα και ταξιδιωτικά έγγραφα

Η Γερμανία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, συνεπώς δε θα έχετε τον πονοκέφαλο του συναλλάγματος. Οι ελληνικές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες γίνονται παντού δεκτές, ενώ στο Βερολίνο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα. Σε ίδια επίπεδα κινούνται ο καφές και το αλκοόλ, σαφώς πιο ακριβά είναι τα εστιατόρια ενώ τα τελευταία χρόνια η αγορά στα ρούχα και τα παπούτσια έχει εξελιχθεί πολύ με κομψά και ποιοτικά προϊόντα που κινούνται σε τιμές Ελλάδας κατά βάση.

Προκειμένου να εισέλθετε στη χώρα απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, φροντίστε το τελευταίο να είναι σε καλή κατάσταση καθώς κατά καιρούς οι έλεγχοι είναι πιο έντονοι. Επιπλέον, σε περίπτωση που θέλετε να προβείτε στην ενοικίαση κάποιου οχήματος απαιτείται η προσκόμιση διπλώματος κυκλοφορίας νέου τύπου (κάρτα και όχι το κλασικό ροζ τρίπτυχο) και πιθανότατα να δώσετε τον αριθμό μίας πιστωτικής κάρτας σαν εγγύηση. Δε θεωρείται πάντως απαραίτητο να νοικιάσετε αυτοκίνητο εάν θέλετε να περιοριστείτε στο Βερολίνο καθώς η πόλη διαθέτει εξαιρετικό δίκτυο συγκοινωνιών.

Πώς θα φτάσετε στο Βερολίνο

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος άφιξης στην πόλη είναι ο αεροπορικός μέσω των δύο αεροδρομίων, του Τέγκελ, που βρίσκεται βορειοδυτικά κι εξυπηρετεί τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες (Aegean, Lufthansa) και του Σόνενφελντ που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά κι εκεί καταφτάνουν οι πτήσεις των εταιριών low cost (Ryanair, Easyjet).

Aμφότερα εξυπηρετούνται από δίκτυο συγκοινωνίας προκειμένου να μεταφερθείτε άμεσα και εύκολα στο κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι από το κτίριο των αφίξων του Σόνεφελντ βρίσκεται στάση του επίγειου σιδηρόδρομου (γραμμή S9 προς Spandau) που περνάει από όλο το κέντρο της πόλης, ενώ στο Τέγκελ θα χρειαστεί να πάρετε το express λεωφορείο (γραμμή TXL) ως τη στάση Hauptbahnof ή τη Zoo Station κι από εκεί να χρησιμοποιήσετε το S-Bahn ή το U-Bahn. Εναλλακτικά βέβαια, μπορείτε να πάρετε ένα ταξί που θα σας οδηγήσει απευθείας στο ξενοδοχείο ή το διαμέρισμα που θα μείνετε.

Πολύ λιγότεροι επισκέπτες επιλέγουν να φτάσουν στο Βερολίνο με τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας, ο κεντρικός σταθμός βρίσκεται στο Hauptbahnhof και εξυπηρετεί τόσο εγχώριες όσο και εξωτερικές συνδέσεις. Από αυτόν το σταθμό, μπορείτε εύκολα να μεταφερθείτε οπουδήποτε στο κεντρικό Βερολίνο.

Μετακινήσεις εντός πόλης

Το Βερολίνο περπατιέται ευχάριστα, όμως δεν παύει να είναι μία μεγάλη πόλη με διάσπαρτα αξιοθέατα και γειτονιές, συνεπώς αναπόφευκτα θα χρησιμοποιήσετε τα μέσα μεταφοράς αρκετές φορές. Η πόλη διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών που περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα μέσων: λεωφορεία, τραμ, μετρό (U-Bahn), επίγειο σιδηρόδρομο (S-Bahn), όλα καλύπτονται από ένα ενιαίο εισιτήριο. To δίκτυο αυτό καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ντόπιων κι επισκεπτών, για αυτό και σπάνια παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση αυτοκινήτων. Προσοχή γιατί ο χάρτης του μετρό-σιδηροδρόμου είναι ενιαίος και θα πρέπει να διακρίνεται τις επίγειες από τις υπόγειες διαδρομές για να πηγαίνετε στον αντίστοιχο σταθμό.

Βασικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το ότι η πόλη χωρίζεται σε ζώνες A,B,C και τα προσφερόμενα εισιτήρια είτε καλύπτουν τις ΑΒ (2,80) ή τις BC (2,60) ή τις ABC (3,40) - επί της ουσίας η AB καλύπτει το κέντρο και τις γύρω συνοικίες και το ABC το προάστιο του Πότσνταμ και το αεροδρόμιο του Σόνενφελντ. Οι παραπάνω τιμές αφορούν το απλό εισιτήριο που επικυρώνεται πριν μπείτε στο μέσο και θεωρείται ακριβό, συνεπώς καλό θα ήταν να πάρετε κάποια κάρτα που να σας προσφέρει απεριόριστες διαδρομές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Berlin City Card & Berlin Welcome Card

Με την άφιξη σας στην πόλη, θα συναντήσετε μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων καθώς και υπαλλήλους πρόθυμους να σας βοηθήσουν, ειδικά στο Σόνενφελντ. Το ημερήσιο εισιτήριο για τη γραμμή ABC που καλύπτει και τη διαδρομή του εισιτηρίου κοστίζει 7 ευρώ και το εβδομαδιαίο 35 ευρώ, το τελευταίο ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση για όσους ταξιδεύουν για αρκετές μέρες στο Βερολίνο αφού καλύπτει όλα τα μέσα μεταφοράς και πρακτικά ξεμπερδεύουν με το θέμα της μετακίνησης.

Υπάρχουν κι άλλα εισιτήρια της Berlin City Card για 2,3,5 ημέρες και περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω αλλά και στο σάιτ των μεταφορών του Βερολίνου (bvg.de), φροντίστε να είστε τυπικοί καθώς οι έλεγχοι είναι συχνοί και αυστηροί. H ισχύς των combo εισιτηρίων ξεκινάει με την επικύρωση τους και λήγει την έβδομη ημερολογιακή ημέρα τα μεσάνυχτα για το εβδομαδιαίο, την πέμπτη ημερολογιακή ημέρα τα μεσάνυχτα το 5ημερο κ.ο.κ.

Μία άλλη διαθέσιμη κάρτα είναι η Berlin Welcome Card, η οποία επίσης καλύπτει για ορισμένο αριθμό ημερών το σύνολο των μετακινήσεων σας στη γερμανική πρωτεύουσα αλλά παράλληλα σας εξασφαλίζει εκπτώσεις σε πολλά και σημαντικά αξιοθέατα. Eπιπλέον, μπορείτε να την αγοράσετε σε συνδυασμό με την 3ημερη κάρτα που σας παρέχει απεριόριστη πρόσβαση στα μουσεία της Νήσου των Μουσείων.
Όλα τα εισιτήρια και οι κάρτες πωλούνται στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στους σταθμούς και στα αεροδρόμια.

 • Ημερήσιο εισιτήριο AB (6,50€), BC (6,80€), ABC (7,00€)
 • Eβδομαδιαίο εισιτήριο ΑΒ (28,00€), ΒC (28,90€), ABC (35,00€)
 • CityTourCard (48 ώρες) Βερολίνο AB - 16,90€
 • CityTourCard (48 ώρες) Βερολίνο ABC - 18,90€
 • CityTourCard (72 ώρες) Βερολίνο AB - 22,90€
 • CityTourCard (72 ώρες) Βερολίνο ABC - 24,90€
 • CityTourCard (Ημέρες 5) Βερολίνο AB - 29,90€
 • CityTourCard (Ημέρες 5) Βερολίνο ABC - 34,90€
 • Berlin Welcome Card (48 ώρες) Βερολίνο AB - 18,50€
 • Berlin Welcome Card (48 ώρες) Βερολίνο ABC - 20,50€
 • Berlin Welcome Card (72 ώρες) Βερολίνο AB - 24,50€
 • Berlin Welcome Card (72 ώρες) Βερολίνο ABC - 26,50€
 • Berlin Welcome Card (5 ημέρες) Βερολίνο AB - 30,90€
 • Berlin Welcome Card (5 ημέρες) Βερολίνο ABC - 35,90€
 • Berlin Welcome Card Νησί των Μουσείων (72 ώρες) Βερολίνο AB - 34,00€
 • Berlin Welcome Card Νησί των Μουσείων (72 ώρες) Βερολίνο ABC - 36,00€

Booking.com

Μάθε τα Πάντα για ένα Ταξίδι στο Βερολίνο

Το TopTraveller προσφέρει αυθεντικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Ευρώπη, μέσα από δικές μας αληθινές εμπειρίες, και πάθος για ξένες κουλτούρες.
Επικοινωνία: info@toptraveller.gr
© 2024 TopTraveller