TopTraveller.gr > Ευρώπη > Αγγλία > Λονδίνο > Μετακινήσεις
Λονδίνο

Εισιτήρια & Μετακινήσεις στο Λονδίνο

Οι μετακινήσεις στο Λονδίνο είναι άμεσες και βολικές - ότι ώρα και αν είναι - όμως ομολογουμένως λίγο ακριβές. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι έγγραφα θα χρειαστείτε για το αεροδρόμιο, και πως θα κινηθείτε μέσα στην πόλη του Λονδίνου με την Oyster Card.

Ταξιδιωτικά έγγραφα και συνάλλαγμα

Μολονότι το Brexit ψύχρανε τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει αλλάξει προς το παρόν το καθεστώς εισόδου στη χώρα. Συνεπώς, για να εισέλθετε στην Αγγλία θα χρειαστείτε είτε ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες είτε διαβατήριο εν ενεργεία, να έχετε υπόψη σας πως συνήθως στις αίθουσες υποδοχής σχηματίζονται μεγάλες ουρές oπότε πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιος χρόνος αναμονής.

Όσο αφορά το νόμισμα, στο Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ισχύ η λίρα Αγγλίας που σήμερα (Μάης 2017) ισούται με 1,18 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα με σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις χρεωστικές, προπληρωμένες και πιστωτικές κάρτες σας, ανάλογα με την τράπεζα βέβαια ισχύουν κάποιες ποσοστιαίες χρεώσεις επί της αυτόματης μετατροπής.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ανταλλάξετε ένα ποσό στην Ελλάδα σε κάποιο ανταλλακτήριο ή σε ένα υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο για τις πρώτες συναλλαγές σας. Καλό είναι να αποφύγετε τις μετατροπές στο αεροδρόμιο καθώς κρίνεται ασύμφορο, στο κεντρικό Λονδίνο υπάρχουν παντού πάμπολλα ανταλλακτήρια οπότε κάνετε μία έρευνα αγοράς κι αγοράστε στην πιο συμφέρουσα τιμή αφού βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει προμήθεια.

Πως θα φτάσετε στο Λονδίνο;

Η υποθαλάσσια οδός του στενού της Μάγχης μπορεί να ενώνει τη Βρετανία με την υπόλοιπη Ευρώπη καθιστώντας εφικτή την οδική και σιδηροδρομική προσέγγιση, όμως ο πιο διαδεδομένος τρόπος άφιξης στην αγγλική πρωτεύουσα είναι αεροπορικώς.

Πέντε αεροδρόμια και πολλές αεροπορικές εταιρίες εξυπηρετούν την πόλη, με την Aegean να διαθέτει καθημερινά δρομολόγια προς το Heathrow από την Αθήνα, τη Ryanair επίσης καθημερινά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς το Stansted, τις British και Easyjet να εξυπηρετούν πιο αραιά, ενώ τους θερινούς μήνες υπάρχουν περισσότερα δρομολόγια από τις περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο, τη Ρόδο και τα Χανιά.

Aναφορικά με την μετακίνηση από και προς τα αεροδρόμια:

Αεροδρόμιο Χίθροου (Heathrow Airport)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και κοντινότερο αεροδρόμιο της πόλης. Ο πιο γρήγορος τρόπος σύνδεσης είναι μέσω του γρήγορου τρένου Heathrow Express καθώς σε μόλις 15 λεπτά θα βρίσκεστε στο σταθμό Paddington, όμως το εισιτήριο των 22 λιρών είναι πολύ υψηλό.

Η πιο φτηνή (3,5 λίρες) αλλά και αργή λύση (1 ώρα περίπου διότι σταματάει σε πολλές στάσεις) είναι το μετρό με τακτικά δρομολόγια, πιο μεσοβέζικη επιλογή το τρένο Heathrow Connect που σας μεταφέρει στη στάση Paddington σε 20-25 λεπτά με 12,90 λίρες μετ' επιστροφής.

Αεροδρόμιο Γκάτγουικ (Gatwick Airport)

Bρίσκεται νότια της πόλης κι εξυπηρετεί πτήσεις τσάρτερ αλλά και low cost εταιρίες. Το γρήγορο τρένο Gatwick Express θα σας μεταφέρει μέσα σε μόλις 30 λεπτά στο σταθμό Victoria αλλά θα σας κοστίσει ακριβά (30,80 λίρες με επιστροφή).

Πιο λογική επιλογή αυτή του National Rail που κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα όσο αφορά το αντίτιμο και θα σας οδηγήσει στο κέντρο σε περίπου 55 λεπτά.

Πάντως, υπάρχουν και τα λεωφορεία της Easybus, τα εισιτήρια των οποίων μπορείτε να βρείτε ακόμα και στην τιμή των μόλις 2 λιρών εάν τα κλείσετε αρκετά νωρίς, μολονότι το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 1,5 ώρα (να έχετε υπόψη σας ότι φεύγουν ακριβώς στην ώρα τους).

Αεροδρόμιο Στάνστεντ (Stansted Airport)

Το αεροδρόμιο αυτό βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας και αποτελεί τον κατ' εξοχήν προορισμό της Ryanair. Το Stansted Express είναι μία ταχύτατη επιλογή καθώς σε 45 λεπτά θα βρίσκεστε στο σταθμό Liverpool Street και από εκεί με το μετρό θα κινηθείτε προς όποια κεντρική στάση ενδιαφέρεστε, θα σας κοστίσει όμως 28 λίρες μετ' επιστροφής.

Η εναλλακτική κι εδώ είναι το λεωφορείο της EasyBus με χαμηλό αντίτιμο αλλά και αρκετή ώρα στο δρόμο αλλά και το λεωφορείο της Terravision που κοστίζει 10 λίρες και θα σας μεταφέρει στο σταθμό Victoria σε 120 λεπτά.

Αεροδρόμιο Λούτον (Luton Airport)

Βόρεια του Λονδίνου και σε κοντινή απόσταση από των ομώνυμη πόλη. Κι εδώ φτάνουν κατά κύριο λόγο εταιρίες χαμηλού κόστους, όμως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αεροδρόμια δεν υπάρχει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με την πρωτεύουσα.

Θα πρέπει να πάρετε λεωφορείο μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό κι από εκεί θα χρησιμοποιήσετε το τρένο μέχρι το Kings' Cross, επιλογή που θα σας κοστίσει περίπου 30 λίρες μετ' επιστροφής και αρκετό χρόνο. Μάλλον η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι το λεωφορείο της EasyBus που κοστίζει φτηνά και θα σας μεταφέρει στο Κεντρικό Λονδίνο μέσα σε μόλις 1 ώρα, ενώ υπάρχει και η επιλογή του επίσης λεωφορείου της Terravision που καταλήγει σε περίπου 90 λεπτά στο σταθμό Victoria και κοστίζει 10 λίρες.

Μετακινήσεις μέσα στο Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Γηραιάς Ηπείρου, οπότε θα πρέπει να φορέσετε άνετα παπούτσια και βολικά ρούχα καθώς αναμένεται αρκετό περπάτημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το εξαιρετικό του συγκοινωνιακό δίκτυο που περιλαμβάνει κυρίως το tube (μετρό), τα περίφημα κόκκινα λεωφορεία, ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και το DLR (Docklands Light Railway).

Το κάθε μοναδικό εισιτήριο είναι αρκετά ακριβό αλλά υπάρχουν δύο επιλογές για πιο οικονομική και γρήγορη πρόσβαση: οι κάρτες Travelcard και Oyster.

Πρέπει να επισημανθεί πως η πόλη χωρίζεται σε 6 ζώνες κι εάν η βάση σας βρίσκεται στο κέντρο πολύ δύσκολα θα χρειαστεί να κινηθείτε πέραν των ζωνών 1-2.

Κάρτα Διαδρομών & Μετακινήσεων (Oyster Card)

Ο πιο γρήγορος κι εύκολος τρόπος να χρησιμοποιήσετε τις συγκοινωνίες στο Λονδίνο δεν είναι άλλος από αυτήν.

Μπορείτε να την προμηθευτείτε από κεντρικούς υπέργειους και υπόγειους σταθμούς, ακόμα κι από περίπτερα και να την φορτίσετε με χρήματα γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο ουρές και ταλαιπωρία καθώς απλά την περνάτε από την κίτρινη συσκευή στην αρχή και το τέλος του δρομολογίου σας.

Πρέπει να γνωρίζετε πως αφενός με τη χρήση της εξοικονομείτε χρήματα καθώς το αντίτιμο που θα αφαιρεθεί από αυτήν είναι μικρότερο του απλού εισιτηρίου κι αφετέρου υπάρχει ένα ανώτατο όριο χρέωσης την κάθε ημέρα που δε μπορεί να ξεπεραστεί όσες διαδρομές κι αν πραγματοποιήσετε.

Επίσης, πέραν της απλής χρήσης αυτής (Pay as you Go) μπορείτε να φορτώσετε στην Oyster κάρτες απεριορίστων διαδρομών ανά ημέρα ή ανά μήνα (travelcard), όμως προσοχή! Η προσφορά Two for One για τα αξιοθέατα δεν ισχύει για τις travelcard της Oyster αλλά μόνο για τις χάρτινες των σιδηροδρόμων που προαναφερθήκαν.

Η Oyster μπορεί να συνδεθεί με την πιστωτική σας κάρτα και το υπόλοιπο της να αναπληρώνεται αυτόματα όταν μηδενίζεται ενώ μπορείτε να την κρατήσετε για την επόμενη φορά που επισκεφτείτε το Λονδίνο.

Railway Travelcard

Τη χάρτινη αυτή κάρτα θα την προμηθευτείτε από κεντρικούς σταθμούς μετρό που λειτουργούν και ως κεντρικοί υπέργειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί όπως οι Victoria, Kings Cross, Paddington, Earl's Court (έχουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο σηματάκι στο χάρτη).

Προσοχή, πρόκειται για κάρτα σιδηροδρόμων οπότε θα πρέπει να την αποκτήσετε από τα γκισέ που βρίσκονται στο ισόγειο των σταθμών και θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας μία πρόσφατη μικρή έγχρωμη φωτογραφία σας.

Η ημερήσια travelcard για τις ζώνες 1-2 που κοστίζει 12,30 λίρες και η εβδομαδιαία 33 λίρες σας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το μετρό, το DLR (τη βάζετε σε μία σχισμή και βγαίνει από την άλλη) και τα λεωφορεία (τη δείχνετε στον οδηγό) χωρίς κανένα περιορισμό για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Eπιπλέον όμως, εάν είστε δύο άτομα και κατέχετε από μία τέτοια κάρτα, μπορείτε να επωφεληθείτε της προσφοράς Two for One που σας επιτρέπει να μπείτε σε βασικά αξιοθέατα (London Eye, Tower of London, Madame Tussauds, Tower Bridge) πληρώνοντας ένα εισιτήριο και όχι δύο!

Κοντολογίς, η συγκεκριμένη κάρτα είναι ό,τι πρέπει για ζευγάρια που επισκέπτονται το Λονδίνο για αρκετές μέρες καθώς σίγουρα θα αποσβέσετε και με το παραπάνω τα χρήματα που θα δώσετε για να την αποκτήσετε.


Booking.com

Μάθε τα Πάντα για ένα Ταξίδι στο Λονδίνο

Το TopTraveller προσφέρει αυθεντικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Ευρώπη, μέσα από δικές μας αληθινές εμπειρίες, και πάθος για ξένες κουλτούρες.
Επικοινωνία: info@toptraveller.gr
© 2024 TopTraveller