TopTraveller.gr > Μονμάρτρη (Montmartre)

Μονμάρτρη (Montmartre)

H Μονμάρτη η αλλιώς, "βουνό του μάρτυρα" λέγεται οτι αποτελεί ίσως την πιο ρομαντική γειτονιά του Παρισιού και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού και με υψόμετρο περίπου στα 130 μέτρα, κρύβεται μια όαση τέχνης και διασκέδασης δημοφιλής τόσο στους τουρίστες και σε ντόπιους όσο και σε μεγάλους καλλιτέχνες του παρελθόντος όπως Πάμπλο Πικάσο, Ρενουάρ, Πισαρό, Τουλούζ-Λωτρέκ, Ανρί Ματίς, Έντγκαρ Ντεγκά και πολλοί ακόμη που ζούσαν στην Μονμάρτη.

Ο χαρακτηρισμός της Μονμάρτης ως "βουνό του μάρτυρα", πηγάζει από το μαρτύριο του επισκόπου του Παρισιού Σαίν Ντενίς (Saint Denis), που το 250 μ.Χ εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό στην κορυφή του ιστορικού αυτού λόφου. Οι πρώτοι κάτοικοι του λόφου, εγκαταστάθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας Ναπολέων ο τρίτος έδωσε ένα μεγάλο μερίδιο της γης σε εύπορους φίλους, αναθέτοντάς τους συνάμα και το καθήκον της ανάπτυξης του.

Οι αρχικοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς τα προάστια του Παρισιού, όπου γρήγορα ανέπτυξαν τη δική τους πόλη, η οποία "έτρεχε" με τους δικούς της κανόνες. Αυτό κατά συνέπεια, κατέστησε τη Μονμάρτη "κακόφημη" γειτονιά καθώς έγινε δημοφιλής περιοχή κατανάλωσης αλκοόλ και διασκέδασης στα παγκοσμίως γνωστά και ιστορικά "Κόκκινος Μύλος", πιο γνωστό ως Moulin Rouge και Le Chat Noir! Τέχνη και ακολασία λοιπόν, ένας συνδυασμός αθεράπευτος!

Το 1876 ξεκίνησε η κατασκευή της Βασιλικής της Ιερής Καρδιάς της Μονμάρτης, Σακρέ Κερ (Basilique du Sacré Cœur) με τον χαρακτηριστικό κατάλευκο ασβεστόλιθο, στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτης, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα. Μπορείτε να το επισκεφτείτε με τελεφερίκ το οποίο θα το πάρετε από τον σταθμό του μετρό Άνβερς (Anvers). Άλλο σπουδαίο τοπωνύμιο που μπορείτε να επισκεφτείτε αποτελεί η πλατεία Πλας ντου Τέρτρε (Place du Tertre), η οποία βρίσκεται μόλις λίγα τετράγωνα μακριά από τη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς της Μονμάρτης.

Ανάμεσα στις παμπάλαιες καφετέριες που κάποτε απολάμβανε τον καφέ του ο Πικάσο και στα γραφικά πλακόστρωτα στενάκια με τον χαμηλό φωτισμό, πολλοί καλλιτέχνες σήμερα στήνουν τα καβαλέτα τους για να δελεάσουν τους περαστικούς με τα έργα τους. Πολλοί θα προσφερθούν να ζωγραφίσουν το πορτρέτο σας, το οποίο θα αποτελεί φοβερό αναμνηστικό από την καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Γαλλίας!

Η περιήγησή σας στην υπόλοιπη Μονμάρτη επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους, με τον πιο διασκεδαστικό από αυτούς να είναι η ξενάγηση με το λευκό τρενάκι! Το τρενάκι αυτό θα σας γυρίσει από όλα τα σημεία ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος χωρίς να κουράζεστε από το περπάτημα! Άλλα σημεία που δεν πρέπει να φύγετε αν δεν τα επισκεφτείτε, αποτελεί σίγουρα το αείμνηστο Moulin Rouge καθώς και το ιστορικό Cafe Des Deux Moulins όπου γυρίστηκε η ταινία Amelie και το Le Chat Noir, από τα πρώτα καταστήματα εστίασης που άνοιξε την Μονμάρτη!

Το TopTraveller προσφέρει αυθεντικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Ευρώπη, μέσα από δικές μας αληθινές εμπειρίες, και πάθος για ξένες κουλτούρες.
Επικοινωνία: info@toptraveller.gr
© 2024 TopTraveller