Επίσημη Ονομασία: Arc de Triomphe
Ελληνική Ονομασία: Αψίδα του Θριάμβου
Αγγλική Ονομασία: Arch of Triumph
Κατηγορία: Μνημείο
Έτος Κατασκευής: 15/08/1806
Διεύθυνση: Place Charles de Gaulle, 75008
Πόλη: Παρίσι
Περιφέρεια: Ιλ-ντε-Φρανς
Χώρα: Γαλλία
Ήπειρος: Ευρώπη
Ιστοσελίδα: http://www.paris-arc-de-triomphe.fr/
Τηλέφωνο: (+33) 155 37 73 77

Το TopTraveller προτείνει:

Στο κέντρο του Παρισιού επί της πλατείας του Αστέρα (Place de l’Étoile), σήμερα ονομαζόμενης πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ στέκεται αγέρωχα η λεγόμενη Αψίδα του Θριάμβου, ένα νεοκλασικό αρχιτεκτόνημα και μνημείο μορφής θριαμβικής αψίδας που κατασκευάστηκε καθ’ εντολή του Ναπολέοντα.

Αμέσως μετά την νίκη του στο Αούστερλιτς, ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων ο Α’ είπε, απευθυνόμενος προς το στράτευμά του ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μονάχα αφότου περάσουν κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου. Η εντολή για την έναρξη της κατασκευής της δόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1806 με πρωτεργάτη και αρχιτέκτονα τον ξακουστό Ζαν Σαλγκρέν, ο οποίος αντλούσε έμπνευση από ελληνικά και ρωμαϊκά κτίσματα της αρχαιότητας.

Οι διαστάσεις της είναι 55 μ. ύψος, 45 μ. μήκος και 22 μ. βάθος, ενώ το ύψος της κεντρικής αψίδας είναι 29,2 μ. και το πλάτος της 14,62 μ. Η πλαϊνή αψίδα έχει ύψος 18,7 μ. και άνοιγμα 8,45 μ.

Οι εργασίες θεμελίωσης της Αψίδας του Θριάμβου κράτησαν δύο χρόνια, η κατασκευή ωστόσο, εγκαταλείφθηκε ύστερα από τις συνεχείς ήττες του Ναπολέοντα κατά την Ρώσικη εκστρατεία το 1812. Οι κατασκευές έλαβαν χώρα ξανά έπειτα από εντολή του βασιλιά Λουδοβίκου – Φιλίππου του Α’ (Louis-Philippe le Ier) το 1832, ο οποίος αφιέρωσε το έργο στη δόξα των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, για την ολοκλήρωσή του το 1836 κάτω από την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Γκιγιώμ Αβέλ Μπλουέ (Guillaume Abel Blouet), ο οποίος παρέμεινε πιστός στο αρχικό σχέδιο του Σαλγκρέν. Ο λιτός σχεδιασμός και το τεράστιο μέγεθος του μνημείου είναι συνήθη χαρακτηριστικά του ρομαντικού νεοκλασικισμού του τέλους του 18ου αιώνα.

Η Αψίδα του Θριάμβου διατίθεται στο κοινό από τις 2 Ιανουαρίου- 31 Μαρτίου κάθε μέρα με ωράριο 10.00πμ-22.30μμ, από την 1 Απρίλη ώς τις 30 Σεπτέμβρη με ωράριο 10.00πμ-22.00μμ και από την 1 Οκτώβρη ώς τις 31 Δεκέμβρη με ωράριο 10.00πμ-22.30μμ. Η είσοδος κοστίζει 12 ευρώ και διατίθεται δωρεάν για νέους κάτω των 26 προερχόμενοι από χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το TopTraveller προτείνει:

Booking.com

Σύγκρινε Τιμές για Αεροπορικά στο Παρίσι

Όλες οι Πτήσεις για Παρίσι

Οικονομικά Καταλύματα στο Παρίσι

Booking.com

Όλα τα Ξενοδοχεία στο Παρίσι