Τα συγκεκριμένα ανάκτορα είναι πιθανότατα η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή στην περίπτωση που θέλετε να επισκεφτείτε μόνο ένα παλάτι, καθώς βρίσκονται σε πιο κεντρικό σημείο από τα Σένμπρουν και –κυρίως- φιλοξενούν την υπέροχη συλλογή πινάκων του Γκούσταβ Κλιμτ.
Η πλέον βολική στάση του μετρό είναι η Sudbahnhof και τα ανάκτορα χωρίζονται στο Άνω Μπελβεντέρε και το Κάτω Μπελβεντέρε, ενώ ανάμεσα τους υπάρχει ένας μεγάλος κήπος, μέρη του οποίου είναι αφιερωμένα στον Παρνασσό και τον Όλυμπο. Χτίστηκαν ως θερινό καταφύγιο του πρίγκηπα Ευγενίου της Σαβοΐας, ο οποίος υπήρξε ο βασικός πρωταγωνιστής των νικηφόρων αγώνων του τέλους του 17ου αιώνα που οδήγησαν στη συντριβή των Τούρκων.
Το Άνω Μπελβεντέρε είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και περίτεχνο και δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του κήπου. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα διαμερίσματα του πρίγκηπα καθώς και το παρεκκλήσι που προσευχόταν σε ένα παλάτι που θυμίζει πολύ όλα τα υπόλοιπα της εποχής που συναντάμε στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πινακοθήκη (ξεχωρίζει η αυτοπροσωπογραφία του Ρίχαρντ Γκερστλ και η Πεδιάδα της Οβέρ του Βαν Γκογκ) αλλά το διαμάντι του Μπελβεντέρε όπως προελέχθη, είναι η συλλογή του Γκουστάβ Κλιμτ, του πιο διάσημου καλλιτέχνη εκπροσώπου της Απόσχισης, που πάντρεψε την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική εμφανώς επηρεασμένος από τα βυζαντινά ψηφιδωτά της Ραβέννας. Το Φιλί είναι το διασημότερο έργο του και αποτελεί το σύμβολο της σύγχρονης Βιέννης.
Τα Κάτω ανάκτορα είναι πολύ λιγότερο φανταχτερά και φιλοξενούν το Μουσείο Τέχνης Μπαρόκ. Εδώ είναι εκτεθειμένα πίνακες και αγάλματα των Βιεννέζων καλλιτεχνών του 17ου και 18ου αιώνα και η περιήγηση στη συγκεκριμένη συλλογή είναι απολαυστική.
Κι εδώ υπάρχει διαφοροποίηση στις τιμές των εισιτηρίων καθώς για να εισέλθετε στο Πάνω Ανάκτορο χρειάζεται να καταβάλετε 15 ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα πακέτα Πάνω-Κάτω Μπελβεντέρε (20 ευρώ) και Πάνω-Κάτω Μπελβεντέρε-Χειμερινό Ανάκτορο Ευγενίου (26 ευρώ).