Επίσημη Ονομασία: Parc des Buttes-Chaumont
Ελληνική Ονομασία: Πάρκο Μπιτ Σομόν
Αγγλική Ονομασία: Buttes Chaumont Park
Κατηγορία: Πάρκο
Έτος Κατασκευής: 1867
Διεύθυνση: 1 Rue Botzaris, 75019
Πόλη: Παρίσι
Περιφέρεια: Ιλ-ντε-Φρανς
Χώρα: Γαλλία
Ήπειρος: Ευρώπη
Ιστοσελίδα: http://equipement.paris.fr/parc-des-buttes-chaumont-1757
Τηλέφωνο: (+33) 1 48 03 83 10

Το TopTraveller προτείνει:

Το ειδυλλιακό Πάρκο Μπιτ Σομόν πρόκειται για ένα δημόσιο πάρκο που τοποθετείται στο βορειοανατολικό άκρο του Παρισιού, στο 19ο διαμέρισμά του. Καταλαμβάνοντας συνολική έκταση 24.7 εκτάρια (61 στρέμματα), αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Γαλλικής πρωτεύουσας, μετά από Δάσος του Βενσέν, το Δάσος της Βουλώνης, το Πάρκο Λα Βιλέτ, και τους κήπους Τουιλερί.

Δημιουργήθηκε το 1867 κατά το μεταγενέστερο στάδιο της κυριαρχίας του αυτοκράτορα Ναπολέοντα του 3ου, και αποτελεί δημιούργημα του Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Σάρλς Αλφάντ, γνωστός για τη δημιουργία όλων των εξέχοντων πάρκων της εποχής εκείνης και συνεπώς της δυναστείας του Ναπολέοντα.

Η εργασίες για το πάρκο ξεκινήσανε το 1864, υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Αλφάντ, ο οποίος εξαπέλυσε όλη την εμπειρία και “μαεστρία” που είχε αποκομίσει από την δημιουργία του Δάσους της Βουλώνης και του Δάσους του Βενσέν. Η αναδόμηση του εδάφους και μόνο διήρκεσε δύο έτη καθώς η γη στο εν λόγω σημείο δεν ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα ενώ χρειάστηκε να εγκατασταθούν και σιδηρόδρομοι για την μεταφορά 200.000 κυβικών μέτρων χώματος.

Χίλιοι εργαζόμενοι έσκαψαν την τεχνητή λίμνη, τοποθέτησαν χλοοτάπητες και ανασχημάτισαν τις βουνοπλαγιές με εκρηκτικές ύλες, ανακατασκευάζοντας έτσι, εξ’ ολοκλήρου το τοπίο. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ειδικές αντλίες για την διοχέτευση του νερού από τον ποταμό Ούρκ με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός επιβλητικού καταρράκτη που δίνει ζωή και ρέει μέσα από το παλιό λατομείο.

Στη συνέχεια ωστόσο της διαμόρφωσης του πάρκου, ανέλαβε δράση ο επικεφαλής κηπουρός του Παρισιού, Ζαν Πιέρ Μπαριγιέ Ντεσάμπ, φυτεύοντας χιλιάδες δέντρα, βολβούς και άνθη, γεμίζοντας το μέχρι τότε “γυμνό” τοπίο χρώματα και ευωδίες. Στο παραδείσιο αυτό πάρκο, προστέθηκαν αργότερα και ένας Ρωμαϊκός ναός στην κορυφή του λοφίσκου ενώ δεν έλειπαν και διάσπαρτα μικρά εστιατόρια εμπνευσμένα από ελβετικά σαλέ, πλαισιώνοντας έτσι την μοναδική εικόνα αλλά και εμπειρία που προσφέρει το Πάρκο Μπιτ Σομόν.

Το πάρκο είναι ανοιχτό όλες τις μέρες του χρόνου από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και η πλησιέστερη στάση του μετρό (Buttes Chaumont) απέχει μόλις 5 λεπτά από την είσοδο του πάρκου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!


Το TopTraveller προτείνει:

Booking.com

Σύγκρινε Τιμές για Αεροπορικά στο Παρίσι

Όλες οι Πτήσεις για Παρίσι

Οικονομικά Καταλύματα στο Παρίσι

Booking.com

Όλα τα Ξενοδοχεία στο Παρίσι