Επίσημη Ονομασία: Château de Châmbord
Ελληνική Ονομασία: Κάστρο του Σαμπόρ
Κατηγορία: Κάστρο
Διεύθυνση: Château, 41250
Πόλη: Σαμπόρ
Περιφέρεια: Λουάρ-ε-Σερ
Χώρα: Γαλλία
Ήπειρος: Ευρώπη
Ιστοσελίδα: https://www.chambord.org/en/
Τηλέφωνο: (+33) 2 54 50 40 00

Ίσως το πιο διάσημο από τα κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα (μαζί με το Chateau de Chenonceau), το Chateau de Chambord είναι μια τεράστια αναγέννηση που ξεκίνησε ο Francois στις αρχές του 16ου αιώνα ως κυνηγετικό καταφύγιο. Βρίσκεται σε ένα τεράστιο πάρκο με έκταση περίπου 5000 εκταρίων και τα περιμετρικά του τοιχώματα έχουν μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα.

Περιέχει πάνω από 400 δωμάτια, 365 τζάκια, 84 σκάλες και μια φανταστική οροφή. Όλα αυτά για μια κατοικία που χρησιμοποιήθηκε μόνο για 2 μήνες περίπου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Francois.

Μέσα στο κάστρο τα κύρια επιπλωμένα δωμάτια είναι οι αίθουσες του Φρανσουά Α ‘και του Λουδοβίκου XIV, καθώς και ένα δωμάτιο αφιερωμένο στα παιχνίδια των Βασιλιάδων. Πολλά από τα έπιπλά του είχαν λεηλατηθεί κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Είναι αδύνατον να μην εντυπωσιαστείτε από τη διακόσμηση, τα εξαρτήματα και τα εσωτερικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Η περίφημη διπλή σπειροειδής σκάλα του Chateau de Chambord λέγεται ότι επηρεάστηκε από τον Lenardo da Vinci, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος του Francois I στο Close-Luce, κοντά στη βασιλική κατοικία του Amboise. Παρτε τη διπλή σπειροειδή σκάλα, την οποία δυο άνθρωποι μπορούν να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν χωρίς να συναντούν ποτέ και κατευθυνθείτε προς τα βασιλικά διαμερίσματα του François I και του Louis XIV. Το πάτωμα πάνω θα σας βυθίσει στον κόσμο των βασιλικών κυνηγών. Συνεχίστε μέχρι τις βεράντες όπου θα βρεθείτε περιτριγυρισμένοι από στέγες και καμινάδες που σχηματίζουν ένα παραμυθένιο χωριό, σαν να αιωρείστε στον ουρανό.

  • Κάθε βράδυ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στις 10 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, η πρόσοψη του κάστρου φωτίζεται με έναν τρόπο που συνδυάζει το κτήριο με το δάσος μέσα από μια ηχητική και φωτεινή παράσταση.
  • Υπάρχουν τουαλέτες και καταστήματα δώρων μέσα και έξω από το κάστρο όπως επίσης ένα εστιατόριο, εφημεριδοπώλης και μηχάνημα αυτόματης ανάληψης.
  • Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και βάρκες μέσα στους χώρους.
  • Μπορείτε επίσης να οδηγήσετε άλογα ή να πάρετε ένα άλογο με άμαξα από τους στάβλους, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει ιππική επίδειξη.
  • Το κάστρο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, εκτός από την 1η Ιανουαρίου και τις 25 Δεκεμβρίου.

Ωρες λειτουργίας:

  • Περίοδος αιχμής: από 01/04 έως 31/10: 9:00. – 18:00.
  • Εκτός εποχής: από 01/11 έως 30/03: 9:00. – 17:00.
  • Είσοδος: 13/11 €,Ομάδα 20 ατόμων και άνω: 11 € (Τελευταία είσοδος μισή ώρα πριν το κλείσιμο)

Οι γαλλικοί επίσημοι κήποι κλείνουν μισή ώρα πριν το κλείσιμο του κάστρου.