Το παλάτι των Βερσαλλιών, ή αλλιώς οι Βερσαλλίες, είναι ένα βασιλικό κάστρο στην περιοχή Île-de-France της Γαλλίας. Διατίθεται πλέον ως μουσείο και είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Αποτελείται συνολικά από 2.300 δωμάτια, 67 κλιμακοστάσια και καλύπτει συνολική έκταση 67.000 m2! Η ανέγερση του ιστορικού αυτού κτιρίου κόστισε συνολικά 25.725.839 λίβρες, και 10.500 τόννους ασήμι δηλαδή 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα υπέρογκο ποσό για κάθε εποχή ανεξαιρέτως!
Όταν χτίστηκε το κάστρο τον 11ο αιώνα, η κοινότητα των Βερσαλλιών υπήρξε ως μικρό χωριό. Σήμερα, ωστόσο,αποτελεί ένα πλούσιο προάστιο του Παρισιού, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Γαλλικής πρωτεύουσας. Το ανάκτορο απαρτίζεται από τρία τμήματα, το κυρίως μέρος όπου κατοικούσε η βασιλική οικογένεια σε σχήμα U, και άλλες δύο πτέρυγες δεξιά και αριστερά του κυρίως κτιρίου όπου έμεναν οι ευγενείς, ο κλήρος και οι υπουργοί. Άλλα 3 κτίρια χτίστηκαν αργότερα για να στεγάσουν το υπέρ- πολυμελές προσωπικό, που αποτελούνταν από χιλιάδες υπηρέτες, τα μαγειρεία, τα εκατοντάδες άλογα μαζί με τις άμαξες τους και όλο τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό.
Οι Βερσαλλίες ήταν μέχρι το 1660 ένα απλό μικρό παλάτι που χρησίμευε κυρίως ως κυνηγετικό καταφύγιο. Από το 1660 και έπειτα ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ αποφάσισε να επεκτείνει το παλάτι, χωρίς όμως να κατεδαφιστεί αρχικό κτίριο, με σκοπό οι Βερσαλλίες να καταστούν βασιλικό ανάκτορο και το πιο ζηλευτό και πλουσιοπάροχο παλάτι της Ευρώπης. Στα τέλη του 18ου αιώνα το ανάκτορο είχε την μορφή που βλέπουμε σήμερα με την συνολική του πρόσοψη να έχει μήκος 570 μέτρα. Κατά την διάρκεια των εργασιών εργάζονταν ως και πάνω από 20.000 εργάτες και όταν τελείωσαν οι εξωτερικές εργασίες, πραγματοποιούνταν συνεχώς εσωτερικές αλλαγές, κυρίως στον 18ο αιώνα, όπως αλλαγές δωματίων και αλλαγές στην διακόσμηση.
Τμήμα των Βερσαλλιών αποτελούν και τα περίφημα δωμάτια της Μαρίας Αντουανέτας, κάποια από τα οποία ωστόσο παραμένουν κλειστά για το κοινό καθώς υπόκεινται ακόμη εργασίες. Το κόστος του εισιτηρίου για μια ημέρα κοστίζει 20 ευρώ ενώ το εισιτήριο διήμερης πρόσβασης κοστίζει 25 και συμφέρει σαφώς πολύ περισσότερο από το πρώτο. Που χρόνος να καλύψετε τόσο μεγάλη έκταση και όγκο πληροφοριών σε μια μέρα;!