Επίσημη Ονομασία: Cimetière du Père-Lachaise
Ελληνική Ονομασία: Κοιμητήριο του Περ-Λασαίζ
Αγγλική Ονομασία: Père Lachaise Cemetery
Κατηγορία: Νεκροταφείο
Έτος Κατασκευής: 1804
Διεύθυνση: 16 Rue du Repos, 75020
Πόλη: Παρίσι
Περιφέρεια: Ιλ-ντε-Φρανς
Χώρα: Γαλλία
Ήπειρος: Ευρώπη
Ιστοσελίδα: https://www.parisinfo.com/musee-monument-paris/71470/Cimetiere-du-Pere-Lachaise
Τηλέφωνο: (+33) 1 55 25 82 10

Το TopTraveller προτείνει:

Δεν είναι διόλου τυχαίο που το Κοιμητήριο του Περ-Λασαίζ αποτελεί τόπο ανάπαυσης και τελευταία κατοικία των Όσκαρ Ουάιλντ, Τζίμ Μόρισον, Μπαλζάκ, Εντίθ Πιάφ, του Μολιέρου και πολλών ακόμη! Μέσα σε μια έκταση 110 στρεμμάτων εκτείνεται το μεγαλύτερο κοιμητήριο του Παρισιού όπου αναπαύονται αιώνια μεγάλα ονόματα από το χώρο της Τέχνης, της Μουσικής και των Γραμμάτων, καθιστώντας το έτσι τοπωνύμιο μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας αλλά και από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Περίτεχνα γλυπτά, γλαφυρές αναπαραστάσεις, προτομές είναι τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του γοτθικού κοιμητηρίου Περ-Λασαίζ.

Καλύπτει μια συνολική έκταση 106 στρεμμάτων και υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί σ’ αυτό περισσότερα από 300.000 πρόσωπα! Ήταν το μόνο που είχε ενεργό κρεματόριο μέχρι το και 1997 όπου ξαφνικά και για λόγους που δεν είναι γνωστοί, σημειώθηκαν μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 4.200 αποτεφρώσεις (που το επιτρεπόμενο όριο αποτεφρώσεων ήταν οι 200 σωροί ετησίως) προκαλώντας έντονα προβλήματα σκόνης και δυσωδίας στους κοντινούς κατοίκους και καταστρέφοντας τους “φούρνους”, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η αποτέφρωση στο Περ-Λασαίζ.

Κατά το 17ο αιώνα, η περιοχή ανήκε στον Ιησουίτη ιερέα και εξομολογητή του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ΄, Περ Φρανσουά ντε λα Σαιζ, ο οποίος διατηρούσε στο χώρο του σημερινού κοιμητηρίου ένα κτήμα με την κατοικία του. Η όλη ιδιοκτησία αγοράστηκε καθ’ εντολή του Ναπολέοντα το 1804 για τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου εκ νέου. Ο Ναπολέων ανέθεσε τον σχεδιασμό του στον Γάλλο αρχιτέκτονα Αλεξάντρ–Τεοντόρ Μπρονιάρ, γνωστό για τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του ιστορικού Hôtel de Bourbon-Condé και για το Paris Bourse η αλλιώς γνωστό και ως Palais Brongniart.

Ένα από τα πιο όμορφα και φαντασμαγορικά γλυπτά στο Κοιμητήριο Περ Λασαίζ είναι το μνημειακό γλυπτικό σύμπλεγμα «Μνημείο των Νεκρών», που τοποθετείται στο τέρμα της κεντρικής λεωφόρου Πρινσιπάλ (Avenue principale) του νεκροταφείου. Η κατασκευή του διήρκεσε δέκα χρόνια και αποτελεί μεγαλούργημα του Γάλλου γλύπτη Πωλ-Αλμπέρ Μπαρτολομέ.

Το κοιμητήριο τοποθετείται στη Λεωφόρο Μενιλμοντάν (Blvd. de Ménilmontant), με πρόσβαση από τους κοντινούς σταθμούς του μετρό Philippe Auguste (γραμμή 2) ή Père Lachaise (γραμμή 3).


Το TopTraveller προτείνει:

Booking.com

Σύγκρινε Τιμές για Αεροπορικά στο Παρίσι

Όλες οι Πτήσεις για Παρίσι

Οικονομικά Καταλύματα στο Παρίσι

Booking.com

Όλα τα Ξενοδοχεία στο Παρίσι