Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
Παρίσι

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις στο Παρίσι

77030

Αν ετοιμάζεσεστε να επισκεφθείτε το Παρίσι σίγουρα θα το απολαύσετε. Αν έχετε διαβάσει και τον αναλυτικό ταξιδιωτικό οδηγό για τη Γαλλική πρωτεύουσα που έχουμε ετοιμάσει στο Toptraveller.gr, σίγουρα είστε απόλυτα προετοιμασμένοι.

Το Παρίσι είναι μία εκπληκτική πόλη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξετε ή να αποφύγετε, για να περάσετε όσο πιο όμορφα γίνεται στις διακοπές σας.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να δείτε τι πρέπει να αποφύγετε όταν βρεθείτε στην Πόλη του Φωτός και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε

1. Αποφύγετε το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη

Όπως όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έτσι και στο Παρίσι, η κίνηση μπορεί να είναι ανυπόφορη και να σας στερήσει πολύτιμο χρόνο, από άλλες σαφώς πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Εκτός αυτού, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε χώρο για parking στα κεντρικά σημεία. Η λύση είναι απλή: χρησιμοποιήστε το μετρό για να πάτε εύκολα και γρήγορα στον προορισμό σας.

2. Μη μείνετε σε λάθος περιοχή

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι το Παρίσι είναι και η πιο ασφαλής πόλη στην Ευρώπη, αφού ήταν η 11η σε crime index το 2017 ενώ έχει ανέβει στην 8η θέση για το 2018. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κινδυνευέτε, αλλά αν μείνετε σε λάθος περιοχή, είναι πιο πιθανό να βρεθείτε προ δυσάρεστων καταστάσεων.

Προσπαθήστε να μην μείνετε κοντά στο Porte de Saint Quen (17o διαμέρισμα), Barbes (18o), Riquet Stalingrand (19o) και Belleville (10o, 11o και 20ο). Επίσης, αποφύγετε να μείνετε στα βόρεια προάστια της πόλης, όπως το Seine-Saint-Dennis(93o). Σε αντίθεση με τις περισσότερες πόλεις, τα προάστια δεν είναι οικιστικές ζώνες και μερικά από αυτά θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Γαλλίας.

3. Μην επισκεφθείτε το Παρίσι το καλοκαίρι.

Εντάξει, αυτό είναι λίγο προφανές. Καλοκαίρι=Ελλάδα για τους περισσότερους από εμάς. Παρόλα αυτά και στο Παρίσι, οι μήνες Ιούνιος-Αύγουστος είναι η high season. Ο κόσμος είναι αρκετός, οι τιμές στα ξενοδοχεία τσιμπημένες και η αναμονή στα αξιοθέατα μεγάλη. Προτιμήστε την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ή Μάρτίου-Μαϊου που οι τιμές είναι σε normal επιπεδα, ο κόσμος ανεκτός και βέβαια ο καιρός δεν είναι τόσο κρύος.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι φοβερή ευκαιρία αν υποστηρίζετε το budget, καλύτερα να ψάξετε από νωρίς για διαμονή στα τέλη Ιουνίου, που είναι η πιο ζεστή περίοδος (16-25°).

4. Μην φάτε σε εστιατόρια σε τουριστικές περιοχές

Αυτό ισχύει παντού, αλλά στο Παρίσι ακόμα περισσότερο. Μπορεί να πληρώσετε μια μικρή περιουσία για ένα γεύμα σε κάποιο από τα εστιατόρια γύρω από τα διάφορα αξιοθέατα, με την με την ποιότητα του φαγητού να μην είναι η καλύτερη. Τα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού είναι κρυμμένα σε μικρά στενάκια. Αναζητήστε τα!

5. Μη χρησιμοποιήσετε το μετρό στις ώρες αιχμής

Οι Παριζιάνοι προτιμούν για τις καθημερινές του μετακινήσεις το μετρό. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν, το μετρό στο Παρίσι να έχει απίστευτα πολύ κόσμο, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής. Έτσι, καλό θα ήταν να το αποφύγετε εφόσον είναι δυνατό, στις ώρες που ο κόσμος πηγαίνει ή επιστρέφει από τις δουλειές του, δηλαδή από τις 7:30-9:30 και από τις 17:30-19:30.

Σίγουρα θα έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε εκείνες τις ώρες, όπως πχ. να απολαμβάνετε το πρωινό σας σε κάποιο όμορφο ξενοδοχείο, ή να βρίσκεστε σε κάποιο από τα πολλά αξιοθέατα του Παρισιού.

6. Μην αγοράσετε μόνο ένα εισιτήριο για το μετρό

Για να κινηθείτε στο Παρίσι, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσετε το μετρό παραπάνω από μία φορές. Το να αγοράζετε ένα εισιτήριο τη φορά σίγουρα θα σας κοστίσει αρκετά περισσότερο από το να αγοράσετε 10 εισιτήρια μαζί. Μπορείτε να αναζητήσετε το carnet de ticket των 10 εισιτηρίων στα εκδοτήρια των σταθμών, ή στους αυτόματους πωλητές.

Εναλλακτικά, εφόσον το ταξίδι σας είναι μεταξύ 2-5 ημέρες, μπορείτε να αγοράσετε την ειδική Travel Card από το Getyourguide.com, να μετακινήστε δωρεάν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να επισκευθείτε χωρίς επιπλέον κόστος σε πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης. Το κόστος είναι 109 ευρώ και μπορείτε να την αγοράσετε ηλεκτρονικά εδώ

7. Μην αγοράσετε χάρτη για το μετρό

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε χάρτη για το μετρό, αφού μπορείτε να τον βρείτε δωρεάν στα εκδοτήρια. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα γαλλικά σας δοκιμάστε Pourrais je avoir une carte du metro s’il vous plait? Αν όχι, μην ανησυχείτε, θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε και στα Αγγλικά!

8. Μην χάσετε το τελευταίο δρομολόγιο του μετρό

Στο Παρίσι, το μετρό δεν λειτουργεί όλο το βράδυ, ούτε τις καθημερινές, αλλά ούτε και τα σαββατοκύριακα. Έτσι, αν χάσετε το τελευταίο δρομολόγιο του μετρό, οι επιλογές είναι οι εξής δύο: Είτε θα χρησιμοποιήσετε το night bus που ονομάζεται Noctilien, είτε θα πάρετε ταξί.

Το Noctilien δεν είναι και η πιο ευχάριστη επιλογή. Τα δρόμολόγια είναι αρκετά αραιά και θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά στη στάση. Επίσης, επειδή το δίκτυο δεν καλύπτει απόλυτα όλη την πόλη, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε λεωφορεία για να βρεθείτε τελικα στο ξενοδοχείο σας. Απ’ την άλλη το ταξί, θα σας πάει γρήγορα έξω απ την πόρτα σας, αλλά σίγουρα θα σας στοιχήσει αρκετά χρήματα, που ίσως δεν είχατε υπολογίσει ότι θα ξοδεύατε.

Γι’ αυτό, ότι και να κάνετε, προτείνουμε να έχετε πάντα υπόψιν σας την ώρα του τελευταίου δρομολογίου του μετρό. Και επειδή οι ώρες των δρομολογίων διαφέρουν από μέρα σε μέρα, κάντε bookmark την επίσημη σελίδα του μετρό ratp.fr ή κατεβάστε την εφαρμογή (Android, iOs)

9. Μην κάνετε ποδήλατο στο Παρίσι

Η βόλτα με ποδήλατο στο Παρίσι, μπορεί να ακούγεται αρκετά ρομαντική ιδέα, παρόλα αυτά δεν παύει να είναι αρκετά επικίνδυνη.  Το Παρίσι, δεν είναι σαν το Άμστερνταμ, η κίνηση είναι αρκετά αυξημένη και τα ατυχήματα αρκετά συχνά. Αν το αποφασίσετε, τουλάχιστον να φορέσετε κράνος!

10. Μην είστε “χαλαροί” όπου έχει πολύ κόσμο

Με τόσο πολύ κόσμο συγκεντρωμένο σε συγκεκριμένα σημεία, η πιθανότητα να πέσετε θύμα “τσαντάκιδων” δεν είναι μικρή. Για την εγκληματικότητα τα είπαμε και παραπάνω. Θα πρέπει να είστε γενικά προσεκτικοί, όταν μπαίνετε στο μετρό ή όταν βρίσκεστε σε αξιοθέατα με πολύ κόσμο. Οι ληστές ψάχνουν εύκολα θύματα και οι τουρίστες είναι συνήθως οι εύκολοι στόχοι.

11. Μην αφήσετε την ταυτότητα στο ξενοδοχείο αν βγείτε σε club

Αν αποφασίσετε να βγείτε έξω το βράδυ και είστε κοντά στα 18, να μην ξεχάσετε με τίποτα την ταυτότητά σας στο ξενοδοχείο αν θέλετε να πιείτε αλκοόλ. Οι μπάρμαν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να ταυτοποιήσουν την ηλικία σας πριν σας σερβίρουν οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Αν πάτε σε club είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη είσοδο θα σας ζητήσουν ταυτότητα για να σας αφήσουν να μπείτε.

12. Μην αγχώνεστε αν δεν μιλάτε Γαλλικά

Παλιότερα ακουγόταν η άποψη ότι η Γάλλοι δεν μιλούν Αγγλικά και ότι είναι δύσκολο για κάποιον που δεν μιλάει Γαλλικά να συνεννοηθεί. Οκ, αυτό μπορεί να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα όχι στο Παρίσι και όχι σε τουριστικά μέρη που είναι το πιο πιθανό να επισκεφθείτε.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι υπάλληλοι, θα σας εξυπηρετήσουν κανονικά μιλώντας τους Αγγλικά. Παρόλα αυτά, θεωρείται ευγενικό και εκτιμάται από τους Γάλλους, όταν ξένοι προσπαθούν να μιλήσουν τη γλώσσα τους. Ένα bonjour ή ένα merci είναι αρκετό! Δοκιμάστε το!


Booking.com


Πως Θα Φτάσεις

Μετακινήσεις

Πτήσεις

Αεροπορικά

Send this to a friend